Гордон: Я не вірю в пенсійну реформу і не вірю в жоден український банк

Гордон: Порятунок утопальника – справа рук самого утопальника. Не вірте державі
Фото: Gordonua.com

Журналіст Дмитро Гордон уважає, що в найближчому майбутньому "держава не навчиться любити своїх громадян", тому українській владі не вдасться провести пенсійної реформи.

Журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон уважає, що в Україні не вдасться провести пенсійної реформи. Таку думку він висловив в ефірі телеканала "112 Україна".

"Колись російський письменник Михайло Задорнов сказав: "Тільки наша людина, коли її граблі б'ють уп'яте по лобі, радіє, що їх ще не вкрали". Нам граблі б'ють по лобі із завидною постійністю... Я не вірю в пенсійну реформу, узагалі в жодну українську пенсійну реформу не вірю. Точно так само, як я не вірю в те, що ми можемо зберігати свої гроші в українських банках. Я не вірю в жоден український банк, тому що рано чи пізно вони лопають і дурять нас – вкладників", – сказав Гордон.

Він нагадав, як на початку 90-х багато українців утратили свої заощадження в ощадкасах.

"Мені вистачило одного удару граблями по лобі у 1991 році. Тоді був такий Павлов, прем'єр-міністр Радянського Союзу, який ініціював грошову реформу: спочатку був обмін вилучених 50- і 100-рублевих купюр, а потім усі вклади в Ощадбанку Радянського Союзу просто знецінилися і пропали. Мільйони людей їздили на заробітки в Тюмень, відмовляли собі у всьому, збирали, дітям не купували якісь іграшки, відкладали на безбідну старість (хто відклав тисячу, хто дві, хто – 20) – і все перетворилося на порохно. У мене, наприклад, лежало в 1991 році 7 тисяч рублів, я був багатою людиною. А один класик української літератури розповідав мені про 500 тисяч рублів. Півмільйона рублів! Це мільярдер був на ті часи. Тому я засвоїв відтоді: ніколи в наших банках гроші тримати не можна. Вони постійно підводять вкладників", – уважає журналіст.

Щодо пенсійної реформи, то, на думку Гордона, у найближчому майбутньому "держава не навчиться любити своїх громадян".

"Ніколи держава, ну не хочеться говорити "ніколи", хай буде "в осяжному майбутньому", не буде любити своїх громадян, не робитиме своїм громадянам добре. Вона робить добре тільки тим, хто знає важелі, хто прийшов туди швидко отримати це "добре". Я вже 26 років бачу, як пенсіонери, які працювали все життя, чесно працювали, ледь животіють. І чому я повинен вірити зараз, якщо 26 років я не бачив жодного просвітку?" – зазначив журналіст.

Він уважає, що в Україні вдалося б провести пенсійну реформу запрошеним менеджерам із тих країн, де ця реформа вдалася.

"Починати колись треба, але поки що я не бачу передумов, що це робитимуть так, як треба. От якби сюди заїхали іноземці, може, американці, у яких із пенсійною реформою все гаразд... Ми бачимо, як живуть американські пенсіонери: вони подорожують світом, дихають на повні груди, у 90 років американські бабусі наманікюрені і напедикюрені  їздять за кермом своїх автомобілів. Вони класно виглядають, вони здорові, вони щасливі. А у нас такого немає", – сказав журналіст.

У найближчому майбутньому всім громадянам України доведеться подбати про свою старість самим, упевнений він.

"Я думаю, що кожна людина повинна дбати про себе сама, не сподіватися на державу, створювати острівці з таких нормальних людей, як вона сама, і спільно виживати. Немає іншого шляху. Держава нас залишила й кинула. Тому в цьому випадку порятунок утопальника – справа рук самого утопальника. Не вірте державі", – заявив журналіст.

Відео: 112 Україна / YouTube

17 травня Кабмін схвалив проект пенсійної реформи, запропонований прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. Документ подано для розгляду Національній раді реформ, після обговорення і затвердження його передадуть у Верховну Раду України для голосування. Реформа, зокрема, передбачає скасування обмежень на пенсії пенсіонерам, що працюють, скасування особливих умов виходу на пенсію, поступову ліквідацію дефіциту Пенсійного фонду тощо.

13 травня Гройсман заявив, що піде у відставку, якщо не проведе пенсійної реформи. На його думку, у Верховній Раді знайдуть голоси для ухвалення реформи, а кошти на її проведення з'являться завдяки детінізації економіки.