Гордон про українських артистів, які гастролюють у РФ: Це люди без Батьківщини. Чого ви світите голими дупами на концертах, присвячених російській армії?

Гордон: Я цих людей зневажаю і не соромлюся про це говорити
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон сказав 11 травня у програмі "Час Голованова" на телеканалі "Україна 24", що зневажає українських артистів, які після російської агресії проти України й далі виступають в Росії.

"Я їх зневажаю, бог їм суддя, я вважаю, що це люди без Батьківщини. Я не закликаю їх карати, репресувати, робити їм погано. У жодному разі. Вони зробили свій вибір. Він абсолютно законний, це не є порушенням законодавства України. Просто я цих людей зневажаю і не соромлюся про це говорити. Тому що коли твоя мама хвора, з тими, з чиєї вини хвора мама, не треба шури-мури крутити, підтримувати стосунки і співати для них. Батьківщина – це мати, якщо по-простому пояснити. Батьківщина в біді. Ви – діти України. Чого ви танцюєте і світите голими дупами на концертах, присвячених російській міліції або російській армії? У вас що, дві звивини в голові? Ви не розумієте, що це політичний акт і вас використовують? Чи вам ці зелені папірці затулили очі?" – обурився журналіст.

Він сказав, що в Україні чимало популярних зірок, які відмовилися від поїздок до Росії, і водночас "дуже добре заробляють". Як приклад журналіст навів Дмитра Монатіка та Олю Полякову.

"Не можна свою країну зраджувати. Зраджуючи країну, зраджуєте матір. Зраджуючи матір, зраджуєте себе", – сказав Гордон.

Глядач запитав у журналіста, чому ж тоді він використовує російську мову в житті та під час публічних виступів.

"Починаючи будь-яку програму, ви робите обмовку, що розмовлятимете російською, оскільки так у вас буде більше аудиторія. Чи не замислювалися про те, що в українських артистів – конкуренція, у них теж є аудиторія і вони теж несуть у маси українську культуру. Чи не бачите в цьому деяких подвійних стандартів?" – зачитав ведучий Василь Голованов запитання глядача.

"Це абсолютно різні речі. Коли я говорю російською мовою, я говорю мовою, якою я думаю, якою я говорив із дитинства і продовжую говорити. Я не соромлюся цього! Тому що велику російську мову не приватизував [президент РФ Володимир] Путін і Російська Федерація. Це надбання всього світу. Як і будь-яка культура, яка належить світу. Не можна сказати, що [письменник Федір] Достоєвський тільки росіянам належить або [письменник Габріель Гарсія] Маркес належить лише колумбійцям. Неможливо! Тим паче за нинішнього взаємного проникнення культур завдяки інтернету", – сказав журналіст.

Він пояснив, що говорить на ефірах переважно російською, тому що в YouTube його дивиться російськомовна аудиторія в багатьох країнах.

"Я хочу, щоб мене почуло якомога більше людей", – зазначив Гордон.

Контекст:

Після силової блокади українських військових частин навесні 2014 року і незаконного референдуму, який відбувся 16 березня того самого року, Росія окупувала український півострів Крим. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Одразу після цього Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані факти і докази.

Після російської агресії низка українських виконавців відмовилася їздити на гастролі до країни-агресора, водночас деякі артисти продовжують гастролювати Росією і навіть переїхали жити в цю країну.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що Україна не може заборонити українським виконавцям їздити заробляти в Росію, тут питання лише в тому, як суспільство ставитиметься до таких артистів. "Ми знаємо артистів, їх більше, які припинили виступи в Росії і зосередилися на українському і міжнародному ринках. Але, з іншого боку, ми не можемо заборонити Ані Лорак, Світлані Лободі або ще комусь, кому подобається Москва, виступати в Москві. Це їхня справа", – сказав міністр.