ГПУ оголосила Азарова й Арбузова в розшук, Кабмін звільнив Насірова, Гужва попросив політпритулку в Австрії. Головне за день

Головні новини середи
Фото: EPA; Роман Насіров / Facebook; Елена Скидан / Facebook

"ГОРДОН" пропонує огляд основних подій середи, 31 січня.

Кабмін звільнив Насірова з посади голови ДФС

Кабінет Міністрів України під час сьогоднішнього засідання звільнив керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, якого в березні 2017 року відсторонили від посади у зв'язку з кримінальним провадженням про зловживання ним владою та службовим становищем. Насіров назвав рішення уряду "незаконним і нечесним".

Азарова й Арбузова оголошено в розшук

Генеральна прокуратура України оголосила в розшук колишнього прем'єр-міністра України Миколу Азарова й екс-голову Національного банку України Сергія Арбузова. Першого підозрюють у співучасті у незаконному заволодінні видобутим ПАТ "Укргазвидобування" і ВАТ "Укрнафта" скрапленим газом в особливо великих розмірах, що завдало державі збитків у розмірі 2,2 млрд. Арбузова оголошено в розшук за підозрою у співучасті в заволодінні 3,2 млрд грн "Чорноморнафтогазу" під час купівлі двох самопідйомних бурових установок В312 і В319.

Гужва виїхав до Відня

Головний редактор "Страны" Ігор Гужва виїхав до Відня і попросив політичного притулку у влади Австрійської Республіки, повідомила редакція інтернет-видання. Він буде залишатися головним редактором "Страны" з-за кордону.

Гужва пояснив такий крок тим, що в Україні йому загрожує до семи років в'язниці у справі про вимагання. Він зазначив, що виїхав із країни легально, адже термін дії запобіжного заходу у вигляді обмеження на виїзд із Києва закінчився 6 січня.

Заарештовано екс-голову Адміністрації морпортів України

29–30 січня детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) оголосили про підозру у заволодінні понад 247 млн грн держпідприємства "Адміністрація морських портів України" восьми особам, зокрема кільком колишнім чиновникам АМПУ та одному чинному. За версією слідства, посадові особи держпідприємства у змові з приватними особами у 2015–2016 роках реалізували схему розкрадання коштів під час держзакупівлі послуг із днопоглиблення підхідних каналів та акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів. У НАБУ заявили, що як підозрюваний у справі проходить екс-голова АМПУ, який обіймав цю посаду у 2014–2017 роках.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що 30 січня Солом'янський суд Києва заарештував його з правом внесення 12 млн грн застави. Під варту взяли також директора ТОВ "Техморгідробуд Миколаїв". Він може вийти під заставу в розмірі 1,999 млн грн.

Помер Каденюк

У Києві на 68-му році життя помер перший космонавт України Леонід Каденюк. ЗМІ повідомили, що він помер у парку "Царське село" до приїзду швидкої допомоги.

В Україні пройшли торги за ліцензії 4G

31 січня в Україні пройшли торги за ліцензії 4G. Три основні українські мобільні оператори – lifecell, "Vodafone Україна" і "Київстар" – заплатили 2,456 млрд грн за 80 МГц у діапазоні 2600 МГц. Оператори мобільного зв'язку очікують запуску нової послуги навесні 2018 року.

Кабмін вилучив низку країн зі списку ризикових у частині контролю над ТЦУ

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу вилучив Латвію, Естонію, Грузію, Мальту й Угорщину зі списку держав, операції з резидентами яких Україна визнає контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пояснив такий крок тим, що партнери країни "трохи схвильовані" занесенням їх до переліку.