Гройсман: Потрібно децентралізацію закріпити в Конституції України

Гройсман: Реформу децентралізації не тільки треба впровадити – її треба захистити
Фото: EPA

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що не можна допустити скасування впровадження реформи децентралізації.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що реформу децентралізації слід закріпити в Конституції України. Про це він заявив під час виступу в Харкові 14 березня, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Нам потрібно не тільки впровадити реформу або зрозуміти, як впроваджувати, і почати впроваджувати (говорю зараз про децентралізацію)... Її треба захистити. Тому що завжди є нападки, які будуть продовжуватися, щоб припинити цю реформу, щоб змінити бюджетне законодавство, щоб більше грошей передавати центральному бюджету, а не передавати в місцеві, щоб обмежити повноваження на прийняття рішень на місцевому рівні. І цього допустити не можна. Тому ми говоримо сьогодні про новий етап децентралізації. Нам потрібно цю систему закріпити в Конституції України і зробити її незворотною, щоб нікому не прийшло на думку забрати у вас те, що сьогодні по праву належить територіальним громадам, а по великому рахунку – громадянам", – сказав прем'єр.

Верховна Рада 31 серпня 2015 року ухвалила в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Остаточне ухвалення відповідного законопроекту було заблоковано через наявність у ньому норми про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Процес децентралізації розпочався в Україні у 2014 році з ухвалення концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Першу громаду було створено 13 липня 2015 року в Луганській області: до Новопсковської об'єднаної територіальної громади (ОТГ) увійшло шість населених пунктів.

Віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявляв, що процес створення ОТГ має завершитися до 2020 року

У листопаді 2018 року президент України Петро Порошенко говорив, що протягом чотирьох років доходи місцевих бюджетів завдяки децентралізації зросли з 69 млрд грн до 231 млрд, але використання цих грошей не можна вважати ефективним.