Гройсман висунув вимогу Кабміну надати місцевим бюджетам субвенції на закупівлю газу

Гройсман: Головна ідея реформи децентралізації – це передача повноважень і фінансів від державної влади органам місцевого самоврядування
Фото: volodymyrgroysman / Instagram
Колишній прем'єр-міністр України, лідер партії "Українська стратегія Гройсмана" Володимир Гройсман звернувся до очільника уряду країни Дениса Шмигаля з листом. Про це виданню "ГОРДОН" повідомила пресслужба політсили.

На думку Гройсмана, уряд має розглянути і впровадити заходи, які дозволять забезпечити місцеві бюджети ресурсом для закупівлі природного газу перед початком опалювального сезону 2021–2022 років.

"Вимагаємо рішучих дій уряду та швидкого ухвалення рішень по наданню субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю природного газу для проведення опалювального сезону, зокрема, забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень", – зазначив лідер партії.

За його словами, зараз в Україні склалася неприпустима ситуація: ціна газу сягає 18–20 тис. грн за 1 тис. м&³3; і продовжує зростати. Це створює напруженість для місцевих бюджетів.

"Головна ідея реформи децентралізації – це передача повноважень і фінансів від державної влади органам місцевого самоврядування. І дійсно, на першому етапі реформи завдяки впровадженій фінансовій децентралізації місцеві бюджети зросли більш ніж у чотири рази! З 68,6 млрд грн у 2014 році до 275 млрд грн у 2019 році. Разом з тим, за останні два роки ситуація докорінно змінилася – держава активно передає повноваження місцевому самоврядуванню, проте жодного разу за цей час не переглядаючи структуру бази доходів бюджетів місцевого самоврядування", – пояснив Гройсман.

На думку експрем'єра, внесення змін до Бюджетного кодексу з метою збільшення до 75% податку на дохід фізосіб, який зараховують до місцевих бюджетів, дозволить виправити ситуацію.

"60% ПДФО, які нині зараховуються до місцевих бюджетів, – недостатнє джерело для здійснення видатків, які визначаються функціями держави і передані місцевому самоврядуванню до виконання", – заявив Гройсман.

Контекст:

ТОВ "Оператор ГТС України" 27 серпня заявляв, що борги облгазів перед компанією сягнули 9,2 млрд грн, через що стабільне проходження опалювального сезону наразі під загрозою.

Значна частина боргів – 6,7 млрд грн – припадає на частку облгазів групи РГК. Як пише "Економічна правда", вони належать українському бізнесмену Дмитру Фірташу.

Регіони України технічно готові до початку опалювального сезону на 80%. Про це 3 вересня повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад і територій.