Громадські активісти закликали Хомутинніка здати депутатський мандат

Гороховський: Як Хомутиннік (на фото) примудрився збільшити дохід у геометричній прогресії, перебуваючи на держслужбі?
Фото: lb.ua

Політичний експерт Денис Гороховський зазначив, що дохід нардепа від "Відродження" Віталія Хомутинніка "зростав у геометричній прогресії", тоді як він перебував на держслужбі.

Громадські активісти закликали екс-регіонала, народного депутата з групи "Відродження" Віталія Хомутинніка здати депутатський мандат і "не ганьбитися хоча б перед власними виборцями". Про це написав у Facebook політичний експерт Денис Гороховський.

Він нагадав, що вперше Хомутиннік потрапив до Ради, коли йому було 26 років, зараз йому 41.

"Тобто на службі у народу він уже 15 років. І, відповідно, весь цей час він не мав права займатися яким-небудь бізнесом. У 2011 році його дохід становив 11 млн грн, у 2013-му – уже 65 млн грн. Це офіційно задекларовані суми. Тобто те, що він не соромиться показувати. У 2014 році він став найбагатшим народним депутатом України, а зараз його статки оцінюють більше ніж у $268 млн. Непоганий такий стрибок у житті бюджетника, так? Увага, запитання: як Хомутиннік примудрився збільшити дохід у геометричній прогресії, перебуваючи на держслужбі?" – написав Гороховський.

Він підкреслив, що "НАЗК може навіть не брати до уваги раніше не задекларовані машини дружини, що з'явилися в е-декларації за 2015 рік".

"Там є цікавіші речі – наприклад, яхта, приватний літак. Не треба бути великим детективом, щоб запідозрити щось недобре у справах нардепа. Але НАЗК поки що чомусь не помічає. Хоча цей випадок міг би стати прекрасним лакмусовим папірцем для агентства. Та й для самого Хомутинніка теж. Міг би скласти мандат і хоча б не ганьбиться перед власними виборцями. Усе-таки вже "заробив" стільки, що і правнукам вистачить", – зазначив Гороховський.

Політолог Анне Бикова додала, що тоді як Хомутиннік "був відсутнім на 90% голосувань у Раді, його бізнес процвітав на бюджетних грошах".

"Його агрохолдинг "Кернел" у лютому одержав із бюджету 674,5 млн грн відшкодування ПДВ, за місяц до того – 931,5 млн грн, а у 2017 році – приблизно 8 млрд грн. Прибуток компанії за 2017 фінансовий рік перевищив $176 млн, це – 4,5 млрд грн", – підкреслила Бикова.

Політолог зазначила, що немає нічого поганого в тому, що в країні є успішні компанії, але "нещодавні страйки аграріїв під стінами ВР свідчать про те, що цей бізнес процвітає не без втручання Хомутинніка".

"Здавалося б, успішна компанія, головний експортер соняшникової олії, цілком могла крутити такими сумами. Ось тільки не дарма ж буквально минулого тижня аграрії приносили під стіни Верховної Ради голови мертвих свиней. У такий спосіб вони демонстрували свій протест проти політичної корупції – коли завдяки своєму представнику в парламенті агрохолдинг "Кернел" може ґвалтувати законодавство як йому заманеться в ім'я особистої вигоди і на шкоду простим людям", – заявила вона.

"Унесені до Податкового кодексу України "правки Хомутинніка", як їх називають експерти, скасовують відшкодування ПДВ дрібним експортерам сої і ріпаку. За оцінками профільної асоціації, такі нововведення завдадуть шкоди фермерам у розмірі 6 млрд грн, а от дохід "Кернела" збільшать на 16%. На підтримку аграріїв виступили "Батьківщина" і Радикальна партія, продемонструвавши всю токсичність Хомутинніка у зверненні до НАЗК із вимогою провести перевірку та притягнути до відповідальності за приховування конфлікту інтересів", – написала вона.

На її думку, у Хомутинніка є "лише один шанс урятувати реноме і не дискредитувати членів своєї ж партії "Відродження" – добровільно здати депутатський мандат".

"До того ж, схоже, що займатися бізнесом у нього виходить набагато краще, ніж політикою", – зазначила Бикова.