Гізо Углаву з НАБУ дискредитують, бо хочуть бачити на його місці "керовану і слухняну" людину – експерт

Углаву тимчасово усунули від виконання обов'язків
Фото: censor.net

Інтриги навколо керівництва Національного антикорупційного бюро схожі на сплановану дискредитацію першого заступника директора Гізо Углави й усього НАБУ, заявив у своєму Facebook політичний експерт, керівний партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній. Станом на зараз Углаву тимчасово усунули від виконання обов'язків через звинувачення в імовірному витоку інформації.

"Скоріш за все, після двомісячного відсторонення проти Углави не буде жодного доказу. Але ніяких доказів замовникам і не потрібно, бо зараз цей штучний скандал можуть роздути до такого рівня, що буде легше замінити все керівництво НАБУ (і громадська думка із цим, скоріш за все, погодиться) або взагалі паралізувати його нормальну роботу", – заявив Загородній.

Він наголосив, що досі навіть не зрозуміло, у чому конкретно звинувачують Углаву. Якщо є реальні звинувачення, то необхідно відкривати кримінальне провадження й розслідувати справу іншими органами згідно з нашим законодавством, переконаний експерт.

"Відстороненням від виконання обов'язків було створено такі умови, коли Углава не може захищатися публічно, не може дати інтерв'ю і викласти свою версію подій, бо тоді це вважатиметься тиском на слідство і маніпуляцією або ж узагалі опосередкованим визнанням провини. У нас же як: якщо ти захищаєшся, то значить, є від чого і чому", – зауважує експерт.

На думку Загороднього, складно уявити, що Углава з його 20-річним досвідом роботи на керівних посадах прокуратури Грузії та 10-річним досвідом керування НАБУ міг спокійно передавати, як пишуть ЗМІ, вищим посадовцям чи комусь іще дані про кримінальні справи. Загородній вважає, що зараз відбувається інформаційний тиск на НАБУ.

"Нас готують до того, що Углаву буде звільнено (без суду!), а його місце посяде хтось керований і слухняний", – вважає він.

Політолог зазначив, що дискредитація НАБУ не випадково відбувається саме зараз, адже незабаром має відбутися перший за час створення аудит НАБУ.