Ідентифіковано понад 5,6 тис. дітей, яких примусово депортували в Росію – МВС України

Павліченко: Відпрацьовується механізм повернення дітей, примусово депортованих до РФ
Фото: mvs.gov.ua
Правоохоронці змогли ідентифікувати понад 5,6 тис. українських дітей, яких примусово депортували в Росію. Про це повідомила на брифінгу 29 липня заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, пише пресслужба МВС.

"Станом на сьогодні сотні тисяч українців були примусово депортовані до країни-агресора. За даними Національного інформбюро, вже ідентифіковано понад 5,6 тис. дітей, яких примусово депортували до Росії", – сказала вона.

За словами заступниці міністра, фактична цифра більша.

"І сьогодні відпрацьовується механізм повернення цих дітей", – додала Павліченко.

Контекст:

Українська влада регулярно повідомляє про примусове вивезення окупантами українських громадян. 21 квітня радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк повідомив, що зі 100 тис. жителів (на той момент), вивезених окупантами з Маріуполя, Волновахи та інших регіонів Донецької області, лише 5% хотіли виїхати в РФ, а решту депортували насильно.

У Мінреінтеграції пояснили, що вимушена евакуація українців через тимчасово окуповані території чи Росію не порушує законів України.

Ексомбудсменка Людмила Денісова 23 квітня повідомила, що депортованих жителів Маріуполя РФ відправила у Приморський край – за 8 тис. км від батьківщини.

Україна розслідує понад 20 кримінальних проваджень щодо примусового переміщення людей у Росію та Білорусь, повідомили в Офісі генпрокурора на початку червня.

У червні в Україні створили координаційний штаб із захисту прав депортованих.

У Росії 18 червня заявили, що вивезли на свою територію понад 1,9 млн українців, зокрема 300 тис. дітей. Віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук із посиланням на дані розвідки повідомила, що відомо про приблизно 1,2 млн депортованих, із яких майже 240 тис. діти.