"Імперський голос за кадром продовжує волати". Портников "розніс" Латиніну під час суперечки про імперське минуле. Огляд соцмереж

Портников – Латиніній: Про яке партнерство ми говоримо, коли у 20-х роках ХХ століття всі ваші армії, які брали участь у громадянській війні за майбутнє Росії – що білі, що червоні, – знищували українську державність?
Фото: radiosvoboda.org

27 травня на YouTube-каналі російського юриста і блогера Марка Фейгіна відбувся стрим, під час якого український журналіст і публіцист Віталій Портников сперечався з російською журналісткою Юлією Латиніною про "імперську спадщину". Аргументи, які наводив Портников, настільки відгукнулися українцям, що його розмова з Латиніною після ефіру стала однією з найобговорюваніших тем у соцмережах, а прізвище журналіста потрапило у тренди Google. 

"ГОРДОН" розповідає, що спричинило суперечку, і наводить реакцію соцмереж. 

Латиніна розпочала дискусію із твердження, що українці і росіяни – "родичі", і війна, яку веде проти України країна-агресор Росія, – "громадянська" (вона ув'язала цю тезу з обговоренням удару РФ авіабомбами по "Епіцентру" в Харкові). Із її слів, українська пропаганда для перемоги держави у війні має говорити росіянам, що, йдучи на війну, вони йдуть убивати "брата, або якщо не брата, то тітку".

Вона висловила невдоволення тим, що ця "пропаганда каже, що росіяни – генетичні раби й імперці, а українці – світлі ельфи".

Розвиваючи думку, Латиніна заявила, що Україна і Росія "будували разом" Російську імперію. Участь у цьому процесі, за твердженням журналістки, брала "величезна кількість українців", серед яких вона назвала воєнного діяча часів Російської імперії Івана Паскевича, Розумовського (про якого із братів ішлося – Кирила, який був останнім гетьманом Війська Запорозького, а згодом здобув графський титул, чи його старшого брата Олексія, який був фаворитом цариці Єлизавети, вона не уточнила) і колишнього генсека ЦК КПРС Леоніда Брежнєва. 

"Тобто Україна мала щонайменше блокувальний пакет у цій імперії. Досить безглуздо розглядати цей період як пригнічення. Тому що я не розумію: якщо люди – переможці, навіщо розглядати себе жертвами?" – заявила вона, зазначивши, що не прагне до "воскресіння" імперії.  

Коли згодом Фейгін запитав, чи дійсно всі імперії однакові і чи Україна була частиною "імперського процесу", Портников пояснив, що імперії різні й до народів у них теж було різне ставлення. 

"Хтось може вважати Османську імперію золотим століттям, а для когось це було століття пригнічення і страждань, – зауважив він. – Але я хотів би почати з іншого. Я категорично відкидаю визначення себе як пропагандиста. Я журналіст, я вважаю, що маю об'єктивно дивитися на події та на історію. І я не вважаю, що війни й інші катаклізми мають якось впливати на мою позицію. І я не вважаю, що я маю брехати російському окупанту на українській землі й говорити, що він прийшов до братів, якщо він жодного стосунку до людей на цій землі не має, і його родинні зв'язки пов'язані винятково з тим, що імперія перемішувала народи і якась кількість вихідців з українських земель вирішила прийняти російську ідентичність і російський імперський погляд на світ". 

Такі люди не були і не будуть братами українців, оскільки зробили інший історичний вибір, наголосив журналіст. Він також категорично проти "вічного путінського наративу" про нібито "блокувальний пакет" і "рівне партнерство" українців із росіянами в створенні Російської імперії. 

"Це брехня. Тому що брати участь у будівництві Російської імперії могли лише ті люди українського етнічного походження, які відмовлялися від власної ідентичності і приймали чужу, московську, умовно кажучи, а потім російську національну ідентичність. А ті українці, які не були готові до таких дій, завжди були ворогами цієї імперії, вона завжди їх переслідувала і зневажала. І це стосується не лише українців", – додав він.

Журналіст пояснив, що таке саме становище в імперії було у євреїв. 

"Я хотів би вам нагадати прості історичні факти про наше видатне [українсько-російське] партнерство з того моменту – якщо вже перейти до історичної освіти пані Латиніної, – коли почалася взаємодія цих двох територій, коли Андрій Боголюбський урешті створив те, що потім стане Москвою і Росією. Перше, що сталося, – це розорення і знищення Києва. Яке це партнерство, блін, коли тебе грабують, убивають і ґвалтують? Те, що ми бачили зараз у Бучі, було за Андрія Боголюбського в Києві в тих самих масштабах. Про яке партнерство ми говоримо, коли війська іншого божевільного – Петра "Великого" – знищували Батурин, повністю, жінок і дітей? Якщо це ваше населення, чому ви всіх жінок і дітей знищуєте? Про яке партнерство ми говоримо, коли у 20-х роках ХХ століття усі ваші армії, які брали участь у громадянській війні за майбутнє Росії – що білі, що червоні, – знищували українську державність? Якщо ви вважаєте партнерами зрадників і колаборантів, то це нам не партнери!" – парирував Портников. 

Він обурився, що за 33 роки після проголошення незалежності України міфи про її історію, написані "заради забавки" династії Романових, і далі множаться: "Чому ми маємо серйозно сприймати нісенітниці, які одні неграмотні люди написали для інших?!"

Відповідь Портникова починається з 12-ї хвилини. Відео: Портников. Аргументы / YouTube

Портников "розгромив" Латиніну, зазначив український історик Сергій Громенко, і зробив журналіст це для української аудиторії, вважає Громенко. 

Ексзаступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін звернув увагу на резонанс, який викликала розмова. 

"Дуже бракує інтелектуальних обмінів такого рівня. І дуже шкода, що форму дискусії було побудовано так, що Латиніна мало говорила. Я б хотів, щоб її було більше... Щоб, як то кажуть, було видно, ху із ху", – наголосив він. 

На думку української ведучої Юлії Бориско, метою ефіру було "загнати в кут" Портникова. "Спалилися за Фройдом – навіть місце виділили в нижньому куточку екрана, щоб красная ґаспажа снісходзіцєльна згори вниз поглядала. Дякую за перемогу в ефірі", – зазначила вона. 

Амбасадорка України у США Окасана Маркарова написала, що вперше послухала Латиніну завдяки дискусії з українським журналістом. 

"Упевнилася у своєму давньому переконанні: не споживайте російських/російськомовних субпродуктів. Якщо до цього слухали, то після цієї дискусії, яку всі обговорюють, припиняйте витрачати такий дорогоцінний час на все агресивне російське – не важливо, чи воно путінське, чи хорошоросійське. Усе, за виключенням інформації від поневолених Росією народів, які Росія досі тримає під окупацією, – нерелевантне, неглибоке і шкідливе", – заявила вона. 

Маркарова закликала слухати і читати українських істориків і експертів, а також споживати інформацією з англо-, франкомовних та інших закордонних джерел. 

"Це не тільки правильно для нашого державотворення, це також збагачує і приносить надзвичайне інтелектуальне задоволення. На відміну від запорєбрикових лубочних антиукраїнських підробок", – переконана вона.

 Латиніна не може побороти "латентну українофобію і щоразу чіпляється за одні й ті самі, вигадані нею і притягнуті за вуха, "аргументи", написав колишній заступник генерального прокурора України Давід Сакварелідзе.  

"Усе це вияв дуже банального російського шовінізму. Просто з вуст російських лібералів звучить приблизно так: "Хлопці, ми за вас, дуже за вас вболіваємо, але ви, звичайно ж, мудаки і провінціали і повинні і зараз, і в майбутньому знати своє місце!" – обурився він. 

Нардеп від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович порівняв словесний батл зі спортивним. 

"Коли український спортсмен перемагає російського – українці аплодують. Коли український інтелектуал вступає в суперечку з російським – його засуджують. Віталій Портников чудово продемонстрував, що росіян можна і треба розмазувати не лише на спортивних майданчиках", – підкреслив він. 

Нардеп від "Європейської солідарності" Микола Княжицький звернув увагу, що Портников говорив очевидні речі. 

"У Віталія є глибші й серйозніші тексти, Латиніна – ніхто з вулиці ніяк. У чому перемога? У тому, що Віталій просто озвучив тверезі думки? Він це щодня робить. Бо таке національне вболівання за нашого хлопця в "бою" з якось малозначущою росіянкою – теж певною мірою ілюстрація до національного комплексу меншовартості", – вважає він. 

"Латиніна – це той мотоцикл з орками, що з розгону їхав на українські позиції. Червоний із намистом. Віталій Портников не розгубився – миттєво нейтралізував х...єту, що насувалася чергою впритул. Ось воно завалилося, димить. Імперський голос за кадром продовжує волати: "Вперед! Давай вперед!" А всі мертві. І лише колесо підбитого мотоцикла продовжує крутитися за інерцією, створюючи ефіри, Reels та Stories…" – прокоментував блогер Сергій Кошман. 

"Підсумовуючи" обговорення, блогер Богдан Процишин намалював мем...

... а ілюстратор Максим Паленко зобразив журналіста в образі боксера (Портников оцінив малюнок).