"Ініціатива окремого депутата". У "Слузі народу" прокоментували пропозицію перенести другий тур місцевих виборів

Грищенко зареєструвала постанову 20 жовтня
Фото: Грищенко Тетяна / Facebook

Ініціатива нардепки від "Слуги народу" Тетяни Грищенко про перенесення другого туру місцевих виборів в Україні не збігається з позицією партії, заявили в політсилі.

Парламентська фракція "Слуга народу" не ініціюватиме перенесення другого туру місцевих виборів в Україні. Про це йдеться в заяві партії, опублікованій на сторінці у Facebook 21 жовтня.

"Згадана ініціатива є особистою думкою окремого депутата і не збігається з позицією партії "Слуга народу". До того ж виборчий процес перебуває на фінішній прямій, тож подібні зміни в ньому неможливі", – заявили в партії.

Політсила закликала створити всі умови для дотримання протиепідемічних заходів під час голосування.

Нардепка від "Слуги народу" Тетяна Грищенко повідомила 21 жовтня, що зареєструвала проєкт постанови Верховної Ради України, якою пропонує скасувати повторне голосування на місцевих виборах в Україні і провести їх після карантину, введеного через коронавірусну інфекцію COVID-19.

Згідно з текстом проєкту №4234, нардепка пропонує доповнити постанову Верховної Ради від 15 липня 2020 року №795-IX "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" пунктом 51: "Повторне голосування на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тис.), сільського, селищного, міського голови не призначається і не проводиться в період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". Згідно з пояснювальною запискою, головною метою проєкту авторка бачить "недопущення надмірного навантаження на медичну систему України".

У Комітеті виборців України заявили, що в разі скасування другого туру виборів низка населених пунктів залишиться без легітимної влади.

Місцеві вибори в Україні призначено на 25 жовтня. Вибори відбудуться на всій території України, окрім окупованого Росією Криму й окремих районів Донецької та Луганської областей. Виборча кампанія стартувала 5 вересня. Повторне голосування, за чинним законодавством, проводять, якщо однакову кількість голосів набрало двоє або більше кандидатів у депутати місцевих рад, а також у містах із кількістю виборців 75 тис. і більше, де жоден із кандидатів не здобув більше ніж половину голосів.