Інтерв'ю Гордона з Рудьковським. Де і коли дивитися

Інтерв'ю Гордона з Рудьковським тривало понад дві години
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Інтерв'ю журналіста Дмитра Гордона з українським бізнесменом, колишнім міністром транспорту і зв'язку, екснардепом Миколою Рудьковським розпочнеться о 18.00 на YouTube-каналі "В гостях у Гордона".

Сьогодні ввечері на YouTube-каналі "В гостях у Гордона" вийде інтерв'ю з українським бізнесменом, колишнім міністром транспорту і зв'язку, екснардепом Миколою Рудьковським.

Як розповів "ГОРДОН" засновник видання Дмитро Гордон, бесіда тривала понад дві години.

В інтерв'ю Рудьковський розповів про своє ув'язнення в Росії і про те, чи дійсно кидав камінь у будівлю російського посольства в Києві, про стосунки із сусідами по камері та звільнення, про конфлікт із бізнес-партнерами Нестором Шуфричем і Олегом Семінським, підозру у викраденні Семінського, історію з перельотом до Парижа приватним літаком разом із "Міс Україна 2001" Олександрою Ніколаєнко, своє багатство, бізнес і про те, чи планує повернутися в політику.

"У Росії тільки на телеканалах є позиція про негатив росіян щодо України. У в'язниці ніхто  ні арештанти, ні конвоїри  ніколи до мене не виявляли агресії, тому що я з України. Розумієте, ми неправильно бачимо Росію. Росія – це гідра ФСБ, яка тримає під контролем весь народ, вона його придавила до землі й дозволяє рухатися тільки в межах того, що їм дозволено. Кожному на своєму місці. Хоч генералу, хоч комусь ще. І вони всі відчувають, що вони ніхто. Ось це для мене різниця між Україною та Росією. В Україні хтось бегемотик, хтось мушка, комарик тощо. Якщо подивитися на вулик, то в Росії людина – це не бджола, це не сота, не мед, це порожнеча... У Росії всі розчавлені системою. У них немає права голосу, вони не можуть собі дозволити розмірковувати. Це ми тут, в Україні, можемо міркувати. Повірте мені, право на свою точку зору – це все! І після того, як я там посидів... Тим, хто пішов на фронт, я просто допомагаю, але якщо, не дай боже, щось завариться [між Україною і Росією серйозніше], я піду сам [воювати], тому що я розумію, що в Україні є що захищати – право на свою думку", – зазначив бізнесмен.

Трансляція інтерв'ю з Рудьковським розпочнеться о 18.00.

Рудьковський народився 1967 року в селі Старий Биків Бобровицького району Чернігівської області. Навчався у Віденському економічному університеті, на історичному факультеті Чернігівського державного педагогічного інституту і в Київському національному економічному університеті.

З кінця 1990-х займається нафтогазовим бізнесом, коли в партнерстві з бізнесменом, а в подальшому – п'ятим президентом України Петром Порошенком заснував компанію "Нафтогазвидобування". На початку 2000-х частка Порошенка в компанії опинилася у бізнесмена і політика Нестора Шуфрича, писало агентство LIGA.net.

Паралельно займався політикою. У 1998–1999 роках був заступником голови правління компанії "Укргазпром", яку згодом перейменували на НАК "Нафтогаз України". У 1999 році став членом Соціалістичної партії України, від якої двічі – 2002-го і 2006 року – його обирали до парламенту. Ще раз, 2012 року, балотувався в Раду як самовисуванець, у парламенті входив до фракції Партії регіонів.

У 2006–2007 роках Рудьковський був міністром транспорту і зв'язку в коаліційному уряді Віктора Януковича. Був одним з ініціаторів входження СПУ в коаліцію з Партією регіонів і комуністами.

У 2019 році в Росії Рудьковського засудили до двох років колонії загального режиму за участь у нападі на посольство РФ у Києві 2014 року. У квітні 2020 року Рудьковський достроково звільнився з російської в'язниці й повернувся до України.

У лютому 2021 року Рудьковського повідомили про підозру у викраденні колишнього топменеджера "Нафтогазвидобування", а тепер народного депутата від "Слуги народу" Олега Семінського. Його 2012 року викрали і три роки тримали в ув'язненні. Рудьковський свою причетність до злочину заперечує.

Зі статками $93 млн Рудьковський посідає 84-те місце в рейтингу найбагатших українців, складеному журналом НВ та інвестиційною компанією Dragon Capital.