Ірина Геращенко: Ми вітаємо обмежувальні заходи, які ЄС уведе проти РФ. Але персональні санкції – напівфабрикат і недостатня реакція

Геращенко: П'ять років тому ми були наївними і вірили, що країна і народ, які показали таку жертовність і вірність принципам, заслуговують на більшу підтримку Брюсселя, Берліна і Парижа
Фото: rada.gov.ua

Україна очікує від Євросоюзу більшої підтримки у сфері безпеки, заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Євросоюз має запровадити проти РФ секторальні санкції через захоплення українських військових кораблів і моряків у Чорному морі, уважає перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. Про це вона написала у Facebook 18 лютого.

"Ми вітаємо пакет азовських санкцій, який уведе ЄС. Але персональні санкції – це напівфабрикат і явно недостатня реакція ЄС на безумну Росію. Ми очікуємо секторальних санкцій і жорстких заходів, які мають зупинити країну-терориста", – написала вона.

За словами Геращенко, Україна очікує від ЄС більшої підтримки у сфері безпеки.

"П'ять років тому ми були наївними і вірили, що країна і народ, які показали таку жертовність і вірність принципам, заслуговують на більшу підтримку Брюсселя, Берліна, Парижа. У першу чергу я говорю про сферу безпеки, підтримку діями – а не занепокоєнням – нашої територіальної цілісності. Сьогодні Україна захищає цінності і безпеку Європи. І глибоке занепокоєння – це не те, що ми очікуємо від партнерів... ЄС усі ці роки тиснув на Україну, спонукаючи до реформ. Іноді це було занадто жорстко, враховуючи, наскільки ми були виснажені і знекровлені війною. Із позиції сьогоднішнього дня визнаю: ЄС був правий, цим пресингом прискорюючи зміни. Але недостатній темп реформ та інші певні недопрацювання не можуть служити виправданням м'якості ЄС щодо агресора-РФ. Ми очікуємо від ЄС більшого у сфері безпеки", – написала політик.

На думку Геращенко, "неправильно", що верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні за свою каденцію не була на Донбасі.

"Бо про яку європейську безпеку можна говорити у Брюсселі, як на власні очі не бачив наслідки "русского мира"?" – написала вона.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли в Москву.

Усім морякам висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.

15 лютого Radio Free Europe / Radio Liberty повідомило з посиланням на власні джерела, що дипломати Європейського союзу досягли згоди про введення санкцій проти осіб, причетних до захоплення Росією кораблів Військово-морських сил України. Імовірно, уведуть санкції проти вісьмох громадян РФ. Ідеться про російських офіцерів, причетних до захоплення, і про суддів, які ухвалювали рішення про арешт українських моряків.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін говорив, що рішення про персональні санкції проти причетних до захоплення Росією українських військових кораблів і моряків буде ухвалено на зустрічі міністрів закордонних справ країн – членів Євросоюзу 18 лютого.

Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила 18 лютого, що одностайне рішення про введення "азовського" пакета санкцій проти РФ можуть ухвалити протягом найближчих кількох тижнів.

Міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен зазначив, що технічний процес затвердження рішення про "азовський" пакет санкцій займе кілька днів.