Ірина Геращенко переконана, що антикорупційний суд запрацює у 2019 році

Геращенко: Протягом наступного року антикорупційний суд буде створений
Фото: rada.gov.ua

Законопроект про створення антикорупційного суду народні депутати мають розглянути у січні 2018 року, повідомила віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Українська влада повинна створити умови для незалежної роботи нових антикорупційних відомств. Про це 14 грудня, перебуваючи з візитом у Вашингтоні, в інтерв'ю "Голосу Америки" заявила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

За її словами, для цього український парламент "проголосував за фінансування, достатнє для усіх антикорупційних органів на 2018-й рік, – у новому бюджеті".

"Окрім цього, ще до кінця нинішньої сесії, вірогідніше за все, у січні буде все ж таки в першому читанні розглянуто законопроекти про створення антикорупційного та військового судів", – сказала Геращенко.

Віце-спікер не сумнівається, що "протягом наступного року антикорупційний суд буде створено, і він зможе запрацювати із 2019-го".

9 жовтня Венеціанська комісія розкритикувала українські законопроекти №6011 (авторства віце-спікера Оксани Сироїд (позафракційна), нардепів Єгора Соболєва ("Самопоміч"), Івана Крулька ("Батьківщина"), Сергія Лещенка, Світлани Заліщук та Мустафи Найєма (Блок Петра Порошенка) і №6529 (представника БПП Сергія Алєксєєва) про створення антикорупційних судів в Україні. Обидві ініціативи після цього відкликали з Верховної Ради.

7 грудня президент Петро Порошенко заявив, що самостійно підготує і подасть до парламенту законопроект про антикорупційний суд, якщо депутати не розроблять відповідного документа. Також паралельно він обіцяв подати ініціативу про створення військового суду.

Посол США в Україні Марі Йованович висловлювала надію, що ухвалення законодавства про створення антикорупційного суду відбудеться до кінця року.

Створення спеціалізованого антикорупційного суду є одним із зобов'язань, які Україна взяла на себе перед своїми міжнародними партнерами – Європейським союзом та Міжнародним валютним фондом.

Зараз справи, які розслідує Національне антикорупційне бюро, розглядає Солом'янський районний суд, оскільки саме в цьому районі розташоване відомство. Директор НАБУ Артем Ситник зазначав, що суди часто затягують справи бюро.