Ірина Геращенко про акції "Національного корпусу" в Черкасах: Раніше тітушки переслідували опозицію. Тепер тітушки переслідують президента

Геращенко: У мене запитання до МВС: ви не загралися в політику, друзі?
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

9 березня у Черкасах під час від'їзду президента України Петра Порошенка представники "Національного корпусу" намагалися заблокувати кортеж глави держави, розпилювали газ. За словами першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, суди Лінча не мають підміняти правосуддя.

Інцидент у Черкасах за участю представників "Національного корпусу" – це сценарій дестабілізації і спроби впливу на виборчий процес, заявила 9 березня у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Воювати – на фронт. Усі інші грання мускулами у мирних містах – це провокація. Я обурена провокацією, влаштованою невідомими молодиками у моїх рідних Черкасах, у 205-ту річницю із дня народження [Тараса] Шевченка. Як би голосно не називали себе провокатори – ментально вони тітушки... Сьогодні люди, які чомусь увірували, що вони мають право на силу, інформаційно розстрілюють 205-ту річницю із дня народження Тараса. У мене запитання до Міністерства внутрішніх справ: ви не загралися в політику, друзі?" – написала Геращенко.

За її словами, завдання МВС – "сприяти чесним виборам, а не гратися у вибори і демонструвати можливість впливу на процес".

"Спочатку ми чули заяви про силу на виборчих дільницях, потім бачили факельні ходи на Хрещатику та палаючі флаєри, провокації на зустрічах президента з виборцями в різних містах. Раніше тітушки переслідували опозицію. Тепер переодягнені тітушки переслідують президента [України Петра Порошенка]. Це вже занадто. У мене питання до МВС, яке має бути поза політикою. Шановні колеги, ми очікуємо від вас забезпечення законності і правопорядку. Хочеться чесного розслідування і судів? Це вимога всього суспільства. І в європейській країні суд Лінча і фаєри не підміняють розслідування і правосуддя. Це – сценарій дестабілізації і спроби впливу на виборчий процес, зриву виборів. Я проти приватних армій. У нас є армія. Вона на фронті. А не в мирних містах у балаклавах", – додала перший віце-спікер Верховної Ради.

9 березня біля Адміністрації Президента сталися сутички між правоохоронцями та учасниками акції націоналістичних організацій, які вимагали заарештувати фігурантів корупційного скандалу, колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського та його сина Ігоря.

Із такою самою вимогою активісти "Національного корпусу" зібралися на площі біля Будинку культури "Дружба народів" у Черкасах, де ввечері 9 березня виступав президент Петро Порошенко. Правоохоронці повідомили, що під час від'їзду Порошенка представники "Національного корпусу" намагалися заблокувати кортеж глави держави, розпилювали газ, провокували містян та представників поліції на бійку.

За даними столичної поліції, у заворушеннях біля Адміністрації Президента постраждало троє правоохоронців. У Черкасах до медиків звернулося 15 поліцейських.