Ірина Геращенко спрогнозувала, що законопроект про антикорупційний суд ухвалять у березні

Геращенко: Законопроект потрібно доопрацювати до ідеалу
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

У міжнародних партнерів є зауваження до законопроекту про створення антикорупційного суду в Україні, визнала заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Законопроект про створення антикорупційного суду в Україні може бути схвалено Верховною Радою в березні. Про це перший заступник голови парламенту Ірина Геращенко заявила 15 січня в ефірі телеканала ICTV.

За її словами, профільний комітет розгляне цю ініціативу найближчим часом і вона "буде однією з перших у порядку денному наступного пленарного тижня".

"Потім ми беремо кілька тижнів на розгляд законопроекту у другому читанні й у комітетах, тому що там є деякі зауваження, зокрема наших міжнародних партнерів. Зараз це в руках парламенту – доопрацювати його до ідеалу і розглянути. Я думаю, у березні ми матимемо ухвалений законопроект, і в нас буде кілька місяців для того, щоб суд запрацював", – розповіла Геращенко.

9 жовтня 2017 року Венеціанська комісія розкритикувала українські законопроекти №6011 (авторства віце-спікера Оксани Сироїд (позафракційна), нардепів Єгора Соболєва ("Самопоміч"), Івана Крулька ("Батьківщина"), Сергія Лещенка, Світлани Заліщук та Мустафи Найєма (Блок Петра Порошенка) і №6529 (представника БПП Сергія Алєксєєва) про створення антикорупційних судів в Україні. Обидві ініціативи після цього відкликали з Верховної Ради.

22 грудня президент України Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект №7440 "Про Вищий антикорупційний суд".

Створення спеціалізованого антикорупційного суду є одним із зобов'язань, які Україна взяла на себе перед своїми міжнародними партнерами – Європейським союзом та Міжнародним валютним фондом.

11 січня глава місії МВФ в Україні Рон ван Роден надіслав лист в Адміністрацію Президента, у якому розкритикував законопроект Порошенка.

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін припустив, що МВФ розірве співпрацю з Україною, якщо Рада ухвалить ініціативу в нинішній редакції.

Зараз справи, які розслідує Національне антикорупційне бюро, розглядає Солом'янський районний суд, оскільки саме в цьому районі розташоване відомство. Директор НАБУ Артем Ситник зазначав, що суди часто затягують справи бюро.