Ірина Геращенко звернулася до омбудсмена та першої леді через участь в опитуванні Зеленського неповнолітніх волонтерів

Фото дітей-волонтерів публікують різні користувачі соцмереж
Фото: Сергій Стерненко / Twitter

Народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко оприлюднила фото 14-річного волонтера з Костополя Рівненської області, який бере участь у проведенні всеукраїнського опитування, ініційованого президентом Володимиром Зеленським, і закликала уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову, дитячого омбудсмена Миколу Кулебу та першу леді Україна Олену Зеленську дати цим фактам правову оцінку.

Народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook звернулася до уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, дитячого омбудсмена Миколи Кулеби та першої леді України Олени Зеленської із закликом відреагувати на факт участі неповнолітніх у проведенні всеукраїнського опитування, ініційованого президентом Володимиром Зеленським.

Вона оприлюднила фото 14-річного волонтера з Костополя Рівненської області, і закликала дати цьому факту правову оцінку.

"Зрозуміло, що діти пішли працювати за 1 тис. гривень не від хорошого життя, не від "закінчення епохи бідності". Але це ще огидніше, ніж передвиборча гречка пенсіонерам. Я звертаюся до першої леді, пані Олени Зеленської. На жаль, ваш чоловік, який сьогодні має бути гарантом Конституції й захищати кожну українську дитину, насправді організував ось цю авантюру, коли підлітки, школярі залучені до псевдоопитування, що є грубим порушенням і закону, і просто норм моралі", – підкреслила Геращенко.

Вона закликала Зеленську "силою свого авторитету" припинити цю ганьбу, "відпустити всіх дітей і підлітків, залучених до цієї афери, додому, до батьків".

Факти участі неповнолітніх в опитуванні сьогодні публікують користувачі соцмереж.

13 жовтня Зеленський заявив, що в день місцевих виборів, 25 жовтня, українцям запропонують відповісти на "п'ять важливих питань":

  • Чи потрібно ввести довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення на Донбасі вільної економічної зони?
  • Чи потрібно скоротити Верховну Раду України до 300 народних депутатів?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжко хворих?
  • Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про застосування гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?

У Центральній виборчій комісії повідомили, що не займаються підготовкою опитування. Офіс президента підкреслив, що результати опитування не матимуть юридичних наслідків.

21 жовтня стало відомо що опитування профінансує партія "Слуга народу". У політсилі заявили, що це законно, оскільки партія не проводитиме дослідження сама, а укладе договір із компанією, яка проводить соціологічні опитування.

Згідно з опитуванням Соціологічної групи "Рейтинг", проведеним 20–21 жовтня, до ініціативи Зеленського провести опитування позитивно ставиться 43% українців, негативно – 25%, нейтрально – 30%.