Ірина Луценко заявила, що закон про українську мову буде ухвалено до кінця першого туру президентських виборів

Ірина Луценко: Фікцією багато хто з опозиційних фракцій називає ухвалення закону про мову. Але це відбудеться
Фото: Ірина Луценко / Facebook

За словами представника президента у Верховній Раді Ірини Луценко, глава держави Петро Порошенко за час своєї каденції реалізував свої плани у сфері армії, мови й віри.

Представник президента України у Верховній Раді, нардеп від Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко прогнозує, що закон про функціонування української мови як державної буде ухвалено "до кінця першого туру президентських виборів". Як повідомляє кореспондент  "ГОРДОН", про це вона заявила на засіданні погоджувальної ради в парламенті 18 березня.

"Фікцією багато хто з опозиційних фракцій називає і прийняття закону про мову. Але це відбудеться, цей процес, я думаю, прискориться, і до кінця першого туру ми вийдемо на рішення цього закону про мову", – сказала Ірина Луценко.

Вона додала, що президент України Петро Порошенко за час своєї каденції "наполягав на трьох речах" – це армія, мова й віра. За словами Луценко, все це "реальні речі, які зроблені".

4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. У ньому зазначено, що єдиною державною офіційною мовою в Україні є українська, а "спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності всупереч Конституції України і встановленій конституційній процедурі є діями, що провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння і ворожнечу, і є такими, що спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу". У документі визначено коло осіб, зобов'язаних вільно володіти державною мовою.

До другого читання внесли понад 2,5 тис. поправок, їх обговорення триває з 28 лютого.

За словами спікера Верховної Ради Андрія Парубія, 19 березня депутати почнуть розгляд законопроекту у другому читанні з 490-ї поправки.

Перший тур президентських виборів в Україні відбудеться 31 березня.