"Я розумів, що йдеться саме про дискредитацію та очорнення влади". Український меценат Воронов розповів, як Гео Лерос просив у нього гроші "на політику"

Ігор Воронов: Із Гео сталася дивна трансформація: він почав гратися в дуже нечесну політику
Скріншот: Forbes Ukraine / YouTube

Український меценат і колекціонер скульптур та живопису Ігор Воронов розповів в інтерв'ю "КП в Украине", як позафракційний нардеп Гео Лерос намагався втягнути його в політичні ігри і просив грошей "на політику". Спілкування з Леросом, за словами Воронова, у них почалося приблизно два роки тому. Лерос у той час був радником президента, а приводом для початку співпраці став проєкт щодо створення музею сучасного мистецтва.

"Ми навіть із цим Гео проїхали подивилися кілька майданчиків. Хоча, за моєю оцінкою, єдиний майданчик, де можна зробити такий музей, є в "Мистецькому арсеналі". Потім із Гео сталася дивна трансформація: він почав гратися в дуже нечесну політику, у нього пішли фантазійні речі, яких я коментувати навіть не хочу. На цьому все і закінчилося. Із радників він пішов", – заявив Воронов.

Свої подальші зустрічі з Леросом він назвав "досить дивними".

"Але йшлося не про музей, Гео просив у мене "дати грошей на політику". Я розумів, що йдеться саме про дискредитацію та очорнення влади. До того ж про абсолютно притягнуту за вуха і вигадану дискредитацію", – зазначив меценат.

Він заявив, що готовий поділитися інформацією з правоохоронцями, а спілкування з Леросом припинив.

Контекст:

Лероса обрали народним депутатом України 2019 року від партії "Слуга народу" (№23 у списку). У червні 2019 року, ще до обрання в Раду, його призначили позаштатним радником президента України Володимира Зеленського. У 2020 році Лерос кілька разів робив публічні заяви з критикою дій влади, зокрема глави Офісу президента Андрія Єрмака. У березні Зеленський звільнив його з посади свого радника, у вересні Лероса офіційно виключили з парламентської фракції "Слуга народу".

У ніч на 29 серпня 2020 року в Києві згорів автомобіль Mercedes, який належить Леросу. Депутат говорив, що це був підпал. За фактом підпалу зареєстровано кримінальне провадження, дії невстановлених осіб кваліфіковано за ч. 1 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова 14 вересня відкрила кримінальне провадження щодо можливого скоєння злочину позафракційним народним депутатом Гео Леросом. Причиною стало відео, де людина, схожа на Лероса, підшукує співучасників для імітації нападу на себе.

"За це він забажав у невстановленого співрозмовника гроші. Метою імітації могло бути створення у суспільстві ілюзії погроз на його адресу нібито за політичну діяльність, але головною ціллю могла бути дискредитація органів державної влади", – зазначив начальник відділу Головного слідчого управління Держбюро розслідувань Максим Зінорук.