"Яйця по 17 грн більше не пройдуть". Добродомов подав свою кандидатуру у члени громадської антикорупційної ради Міноборони

Добродомов зазначив, що антикорупційний досвід роботи в журналістиці й у парламенті дасть йому змогу "зупинити будь-які, навіть найхитромудріші схематози"
Фото: Dmytro Dobrodomov / Facebook

Екснардеп Дмитро Добродомов подав свою кандидатуру у члени громадської антикорупційної ради Міністерства оборони України. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Добродомов закликав підтримати його під час голосування, яке стартувало сьогодні о 8.00 і триватиме до 20.00 на сайті оборонного відомства.

"Вважаю, що після гучних скандалів із закупівлею продуктів харчування для наших військових подібне повторитися не може. Від слова – зовсім! І саме суспільний контроль за цими процесами безпосередньо всередині самого військового відомства має унеможливити це!" – написав екснардеп.

Він зазначив, що антикорупційний досвід роботи в журналістиці й у парламенті дасть йому змогу "зупинити будь-які, навіть найхитромудріші схематози".

"А той, хто знає мою відкритість, підтвердить – спроба будь-якої ганебної дії чи маніпуляції в Міноборони одразу буде надбанням громадськості. А відтак – жодні "яйця по 17 грн за штуку" більше точно не пройдуть!" – наголосив Добродомов.

Він також додав, що в разі обрання членом громадської антикорупційної ради МО ініціює розслідування "всіх сумнівних попередніх договорів та операцій, котрі там відбулися з початку війни, але розголосу ще не набули".

Контекст:

21 січня видання ZN.UA повідомило, що, відповідно до угоди Міноборони від 23 грудня 2022 року, міністерство нібито закуповує продукти для українських військовослужбовців удвічі-втричі дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

ТОВ "Актив компані", про контракт із яким ішлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією щодо скандалу у ЗМІ. У компанії спростували завищення цін і пояснили, чому порівнювати ціни на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю послуги в контракті – неправильно й маніпулятивно.

Міністерство оборони також опублікувало свою позицію. У відомстві вважають, що інформацію про закупівлю поширюють "з ознаками умисних маніпуляцій" і що вона вводить в оману.

Пізніше в Міноборони заявили, що відбулася "звичайна технічна помилка", відомство зараз проводить внутрішні перевірки, виправляє неточності й готує додаткові угоди щодо постачання. Міністр оборони додав, що документа, опублікованого у ЗМІ, "ще нема" і "жодної копійки по ньому не витрачено".

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевнив, що в Міноборони та ЗСУ –  "нульова толерантність до корупції".

2 лютого ДБР заявило про затримання п'ятьох осіб за підозрою в постачанні харчування військовим "на папері".

Міністерство оборони України 28 лютого заявило, що 20 лютого у вісім договорів на закупівлю послуги з організації харчування для українських військовослужбовців внесли зміни. Заяву й каталоги із цінами на продукцію додатки до договорів опублікували на сайті міністерства.