Чоловіка, який заявив про підготовку замаху на Зеленського, засудили до трьох років в'язниці

Уродженець Житомира 29 грудня 2020 року телефоном заявив про намір здійснити замах на Зеленського

Фото: EPA

Івано-Франківський міський суд засудив до трьох років ув'язнення чоловіка, який у грудні 2020 року заявив, що готує замах на президента України Володимира Зеленського. Про це йдеться в рішенні суду, опублікованому 6 жовтня.

Згідно з матеріалами суду, уродженець Житомира 29 грудня 2020 року телефоном заявив про намір здійснити замах на президента, який тоді перебував у державній резиденції "Синьогора".

Також повідомлення про підготовку замаху він розіслав електронною поштою на низку адрес, зокрема Службі безпеки України.

"Я готую замах на президента України в Гуті. Тому діяти ви змушені протягом 294 днів по обіді. Це обов'язок слідчого чи прокурора. На мою думку, Нацполіція Івано-Франківська, СБУ в Івано-Франківську, місцева прокуратура і місцевий суд починають або вже зрозуміли, що відбувається. Або ви, або вас. Не полінуйтеся радитися з очільниками цих відомств. Пригадайте слова... про досягнення матриці по приїзді зі Сполучених Штатів. Дежавю. Усі дивилися фільм "Матриця". Усе відбувається трішки в іншому форматі, але не помічати очевидного, працюючи в таких структурах, – це ганебно, як мінімум. Це нагадує футбол главою держави. Відповідальність – це засіб тиску. Сприймайте нас, як 12-го гравця, – уболівальники, ультрас. Увага! Запитання: кому ще я відправив це повідомлення?" – ішлося в розісланому листі.

Після цього правоохоронці перевірили заяву засудженого і з'ясували, що життю Зеленського нічого не загрожує.

На суді зловмисник свою провину визнав і заявив, що хотів такими повідомленнями перевірити охорону президента.

Чоловіка визнали винним за ч. 2 ст. 259 Кримінального кодексу України (публічні заклики до тероризму) і засудили до трьох років й одного місяця в'язниці. У цей строк увійшла також невідбута частина покарання за попереднім вироком – раніше його вже засуджували на два роки умовно з випробувальним строком на рік за аналогічний злочин.