Януковичу висунули нову підозру

Януковича в Україні заочно визнали винним у держзраді й засудили до 13 років позбавлення волі
Фото: ЕРА
Експрезиденту України Вікторові Януковичу висунули нову підозру – у підбурюванні до дезертирства. Про це пресслужба Офісу генпрокурора поінформувала 9 лютого.

"За даними слідства, 23 лютого 2014 року колишній президент України, перебуваючи на території однієї з військових частин Чорноморського флоту Росії в Гагарінському районі Севастополя, підбурював військовослужбовців Управління державної охорони, які безпосередньо виконували завдання по забезпеченню його особистої безпеки, до вчинення дезертирства", – написано в релізі.

Унаслідок дій Януковича колишній заступник начальника УДО начальник служби безпеки президента-утікача Костянтин Кобзар ухилився від подальшої служби й поїхав до Росії, повідомили в ОГП, не називаючи імен Януковича та Кобзаря.

Держбюро розслідувань має намір клопотати про обрання Януковичу запобіжного заходу заочно.

Експрезидента-утікача викликали до Держбюро розслідувань у цій справі. Він мав з'явитися в бюро сьогодні о 9.00 для отримання повідомлення про підозру у кримінальному провадженні та допиту як підозрюваного.

У листопаді 2021 року слідчі ДБР повідомили про підозру Кобзаря. Його підозрюють в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України й дезертирстві, скоєних за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 332, ч. 2 ст. 408 Кримінального кодексу України). Слідство вважає, що він організував незаконне переправлення Януковича через кордон України.

1 лютого 2022 року Печерський райсуд Києва заочно заарештував Кобзаря.

Контекст:

Януковича обрали президентом України 2010 року. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся з посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Того самого місяця Янукович покинув Україну, зараз із сім'єю живе в Росії.

У січні 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни й засудив до 13 років позбавлення волі. Також Януковича підозрюють у держзраді через підписання Харківських угод 2010 року, в організації теракту та скоєнні умисних убивств на Майдані 2014-го.