Яценюк: Російська агентура в Україні нікуди не ділася. Вони притихли. Мережі існують, фінансуються і чекають свого часу

Яценюк: Мережі зараз сплячі, але вони є, вони фінансуються. Вони чекають свого часу так, як вони чекали перед широкомасштабним вторгненням
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
В українських правоохоронних органах і в українському уряді протягом тривалого часу працювали російські агенти, заявив прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк. Про це він сказав в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Яценюк підкреслив, що, коли був главою уряду, "звільняв їх пачками".

Політик упевнений, що Росія від першого дня відновлення української незалежності не просто зберегла всю свою резидентуру, яка була в Україні, пряму і непряму, а й посилила її.

"Мова йде про надзвичайно широкі верстви як політичного, так і медійного істеблішменту. І агентури в органах безпеки й Міністерстві оборони. У 25-й раз повторюся, що коли я став прем'єр-міністром, то до цього хто у нас був міністром оборони? Громадянин Російській Федерації. Хто в нас був керівником "Укроборонпрому"? Так само російський агент. Хто у нас був головою Служби безпеки? Так само російський громадянин і російський агент. Хто був міністром внутрішніх справ? Однозначно їхня резидентура, [Віталій] Захарченко. Тобто це була одна з найпотужніших російських мереж в українській владі. Це була одна з найпотужніших російських мереж в українському секторі безпеки й оборони", – заявив Яценюк.

На його думку, це стосувалося і ЗМІ, і фінансової системи: безліччю підприємств володіли росіяни, вони керували державними компаніями, а російські банки "ходили по українських клієнтах і по українській фінансовій системі більш вільно, ніж у себе в Росії".

"Тут були медведчуки, тут працювали шарії. Тут, якщо взяти перелік усіх цих прізвищ, усіх депутатів ОПЗЖ, усіх цих ведучих телеканалів, усіх цих експертів різного роду інститутів, це ж створена надзвичайно потужна машина психологічної війни і промивки мізків", вважає політик.

Він переконаний, що саме це спонукало президента РФ Володимира Путіна ухвалювати рішення щодо широкомасштабної агресії проти України.

"Це не тільки було, це я не минулого часу говорю. Я говорю, що станом на сьогодні ці проблеми не вирішені... Тому мій висновок один – що Україні вкрай важливо посилювати нашу контррозвідку. Роботи неймовірна кількість. Із мого досвіду, вони нікуди не ділися: ця вся агентура. Вони притихли. Мережі зараз сплячі, але вони існують, вони фінансуються. Вони чекають свого часу так само, як вони чекали свого часу перед широкомасштабним вторгненням. Так само, як вони чекали свого часу у 2014 році перед початком війни Росії проти України. Так само, як вони працювали на Майдані у 2013 році й 2014 році. Так само, як вони працювали у 2004 році", – наголосив колишній прем'єр.

Він також звернув увагу на те, що російська агентура активно працює не лише в Україні, а й за кордоном.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

За даними Яценюка, російська мережа агентів в Україні була і залишається щонайменше в чотирьох сферах.

Про те, що після розпаду СРСР в Україні залишилося багато прихованої російської агентури, яка просувалась у вищі ешелони влади, заявляв також голова Служби зовнішньої розвідки України у 2005–2010 роках Микола Маломуж.

У 2005 році розпочалося активне засилання в Україну "неактивних" агентів, які 2014 року стали основою для гібридної війни РФ проти України, розповідав колишній голова Служби зовнішньої розвідки, ексглава Адміністрації Президента України, ексначальник військової розвідки України Валерій Кондратюк.