Єрмак сказав, коли може відбутися наступна зустріч радників лідерів "Нормандської четвірки"

Єрмак розповів, що обговорюватимуть на зустрічі радників глав "Нормандської четвірки"
Фото: EPA
Зустріч політичних радників глав країн "Нормандської четвірки" (Україна, Росія, Німеччина і Франція) щодо врегулювання ситуації на Донбасі може відбутися до кінця січня. Про це заявив глава Офісу президента України Андрій Єрмак журналістам 19 січня, пише "РБК-Україна".

"Я думаю, до кінця місяця відбудеться зустріч політичних радників нормандського формату. На цій зустрічі може обговорюватися верифікаційний механізм за участю Німеччини і Франції щодо режиму припинення вогню", – сказав він.

Контекст:

Одразу після анексії Криму у 2014 році Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти і докази.

Переговори щодо врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (ТКГ, Україна – ОБСЄ – Росія) та "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

У Парижі 9 грудня 2019 року відбувся останній саміт лідерів "Нормандської четвірки". У його підсумковому комюніке зазначено, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил і засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Домовленості виконали частково. Очікували, що наступний саміт відбудеться 2020 року, проте цього не сталося. Від участі у переговорах у нормандському форматі відмовляється Росія, повідомили у МЗС України.

Лідери США, ФРН, Франції, Італії і Великобританії 6 грудня 2021 року зазначили, що РФ треба відновити переговори з Україною у межах нормандського формату.

15 грудня Кулеба заявив, що Україна, Німеччина і Франція спільними зусиллями повертають РФ за стіл переговорів у нормандському форматі.

4 січня 2022 року глава Офісу президента України Андрій Єрмак провів телефонну розмову із зовнішньополітичними радниками лідерів Німеччини і Франції Єнсом Плетнером та Еммануелем Бонном перед їхнім візитом до Москви і переговорами із заступником глави адміністрації президента Росії Дмитром Козаком.

6 січня у Москві відбулися переговори Козака з Плетнером та Бонном. За словами заступника глави адміністрації президента РФ, це були "короткі установчі переговори", щоб "звірити годинник" щодо реалізації Мінських угод". За його словами, учасники обговорили можливість організації зустрічі в нормандському форматі (Україна, Німеччина, Франція, Росія) на рівні міністрів закордонних справ.

Бонн і Плетнер прибули до Києва 10 січня. Того самого дня вони провели зустріч із Єрмаком.

13 січня канцлер Німеччини Олаф Шольц анонсував зустріч переговірників у межах нормандського формату, її дати він не назвав.