Єрмак запевнив послів G7 та ЄС, що закон про олігархів "не спрямований проти будь-якого прізвища"

Єрмак запевнив, що президент зацікавлений у доведенні реформ до результату, "очікуваного українським суспільством та іноземними партнерами"
Фото: president.gov.ua
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак зустрівся з послами G7 та Євросоюзу та обговорив із ними ситуацію з безпекою біля кордонів України, мирний процес щодо Донбасу, закон про деолігархізацію та перебіг реформ. Про це повідомляє сайт Офісу президента 4 грудня.

Зокрема, він запевнив дипломатів, що закон про деолігархізацію не спрямований проти якоїсь конкретної людини.

"Хочу зауважити, що цей закон не спрямований проти будь-якого прізвища. Його мета – виключити можливості для олігархічного бізнесу впливати на політичні процеси, "купувати" політиків і маніпулювати медіа. При цьому ніхто ні в кого нічого не забиратиме й не порушуватиме нічиїх прав", – цитує Єрмака пресслужба ОП.

Він також розповів, що в Україні "є зовнішні та внутрішні сили, зацікавлені у дестабілізації ситуації". Єрмак заявив, що з боку "старої системи" відбувається "опір реформам".

Сторони також порушили питання про ухвалення закону про СБУ, проведення конкурсу з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та перебіг судової реформи, щодо якої "був відзначений значний прогрес", зазначили у ОП.

Єрмак запевнив, що президент Володимир Зеленський "зацікавлений у доведенні цих процесів до результату, якого очікує українське суспільство та іноземні партнери".

Фото: president.gov.ua

Єрмак також поінформував іноземних дипломатів про перебіг процесу мирного врегулювання на Донбасі та напруженість біля державних кордонів України. Він подякував міжнародним партнерам за підтримку та допомогу Україні на різних рівнях у зв'язку із цією ситуацією та можливістю ескалації з боку Росії.

У контексті переговорного процесу щодо Донбасу керівник Офісу президента та посли країн G7 і ЄС обмінялися думками щодо порядку денного роботи тристоронньої контактної групи та ініціатив України на цьому майданчику.

Контекст:

Верховна Рада 23 вересня ухвалила закон Зеленського про олігархів. За документ проголосувало 279 народних депутатів за 226 необхідних. Голосування проводили за спеціальною процедурою, без можливості внести додаткові правки в залі.

4 листопада закон підписав спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, після нього документ підписав президент.

Відповідно до закону, олігарх відповідає щонайменше трьом із таких ознак: бере участь у політичному житті; має значний вплив на засоби масової інформації (зокрема інтернет-ЗМІ); є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, є суб'єктом природних монополій або має монопольне (домінантне) становище на загальнодержавному товарному ринку та протягом одного року поспіль підтримує чи посилює це становище; вартість активів перевищує мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб станом на 1 січня відповідного року.

У разі занесення бізнесмена до реєстру олігархів йому буде заборонено брати участь у купівлі об'єктів великої приватизації, фінансувати політичні партії. Крім того, чиновники мають повідомляти про контакти з олігархами, а самі бізнесмени – подавати декларацію до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Рішення про занесення до Реєстру олігархів ухвалюватиме Рада національної безпеки і оборони, заносити до цього списку можуть за поданням Кабінету Міністрів, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки України або Антимонопольного комітету України.

Згідно з результатами опитування КМІС, майже дві третини українців негативно оцінюють деолігархізацію Зеленського.