"ЄС готовий зміцнювати партнерство". Голова Єврокомісії обговорила із Зеленським безпеку та енергетику

Зеленський подякував президентці Єврокомісії за фінансову підтримку
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Про це повідомляє сайт Офісу президента України.

"Ішлося про підготовку до проведення в Україні міжнародного енергетичного бізнес-форуму, про який було домовлено під час спілкування у листопаді. Глава держави привернув увагу до загроз для України та всієї Європи, які створить можливий запуск газопроводу "Північний потік – 2", – повідомили в ОП.

Також Зеленський подякував фон дер Ляєн за послідовну підтримку України та чітку позицію щодо необхідності посилення санкцій Євросоюзу проти РФ. "Лідери погодилися з необхідністю продовження спільних скоординованих зусиль із метою недопущення ескалації конфлікту", – ідеться в повідомленні.

Президент України подякував президентці Єврокомісії за фінансову підтримку, яку надає Європейський союз. Політики обговорили розширення подальшої фінансової допомоги Україні.

Зі свого боку фон дер Ляєн заявила у Twitter, що під час розмови із Зеленським підтвердила готовність Брюсселя підтримувати Київ фінансово.

"Поговорила із президентом Зеленським. ЄС твердо стоїть на боці України. Ми обговорили нинішню ситуацію у сфері безпеки. ЄС готовий надавати подальшу фінансову допомогу Україні та зміцнювати партнерство у сфері енергетики", – написала вона.

Контекст:

У квітні 2020 року Єврокомісія вирішила виділити Україні €1,2 млрд фінансової допомоги. Перший транш у розмірі €600 млн Україна отримала у грудні 2020 року, другий – у жовтні 2021 року. Це була п'ята програма макрофінансової допомоги Україні від ЄС.

Загалом Україна у 2014–2021 роках отримала в межах реалізації п'яти програм €5,01 млрд кредитної допомоги від ЄС, повідомляли в Мінфіні України.

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина розраховує, що Київ домовиться про шосту програму макрофінансової допомоги Європейського союзу у першій половині 2022 року.