ЄС може зняти санкції із сина Януковича і ще трьох соратників експрезидента – ЗМІ

Янукович-молодший разом із деякими посадовцями потрапив під санкції 2014 року
Фото: depositphotos.com
З Олександра Януковича, сина колишнього президента України Віктора Януковича, колишнього першого віцепрем'єра і ексголови Національного банку України Сергія Арбузова, колишнього міністра доходів та зборів Олександра Клименка і ексміністра освіти Дмитра Табачника можуть зняти європейські санкції, повідомляє "Радіо Свобода".

Дипломати Європейського союзу розглядають можливість зняти санкції з кількох українських експосадовців, які могли бути причетними до нецільового використання українських державних коштів. Про це "Радіо Свобода" повідомили джерела в ЄС.

Зокрема, санкції можуть зняти з Олександра Януковича, сина колишнього президента України Віктора Януковича, колишнього першого віцепрем'єра і ексголови Національного банку України Сергія Арбузова, колишнього міністра доходів та зборів Олександра Клименка і ексміністра освіти Дмитра Табачника.

Кілька дипломатів ЄС, обізнаних із перемовинами, але не уповноважених говорити під запис, розповіли, що у санкційному списку є "низка слабких справ", які можуть бути оскаржені в суді Європейського союзу і в яких Україна не надала переконливих доказів.

За даними джерел, тривають дискусії навколо присутності у списку експрезидента Віктора Януковича і колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки. У Європейському союзі є консенсус, що санкційний режим має тривати, але з певними корективами.

Санкції проти Януковича і його найближчого оточення Євросоюз запровадив у лютому 2014 року і відтоді неодноразово їх продовжував. Востаннє Європейський союз продовжив їх до 6 березня 2020 року.

Спочатку у списку було 22 людини: експрезидент України Віктор Янукович, два його сини Олександр і Віктор, експрем'єр Микола Азаров і його син Олексій, колишній глава МВС Віталій Захарченко, ексгенпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, ексглава Адміністрації Президента Андрій Клюєв, екснардеп Сергій Клюєв, ексзаступник глави АП Андрій Портнов, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, колишній перший віцепрем'єр-міністр Сергій Арбузов, ексміністр доходів та зборів Олександр Клименко, ексміністр енергетики Ставицький, ексміністр освіти Дмитро Табачник, бізнесмен Сергій Курченко, ексміністерка юстиції Олена Лукаш, ексміністерка охорони здоров'я Раїса Богатирьова, ексголова СБУ Олександр Якименко, ексголова СБУ, колишній радник Януковича Ігор Калінін і екснардеп Юрій Іванющенко.

Протягом 2015–2019 років санкції зняли з 10 з них, зокрема із загиблого Віктора Януковича – молодшого. 2020 року санкції зняли з Азарова і Ставицького.

Зараз у списку залишаються експрезидент і дев'ятеро його соратників: Олександр Янукович, Пшонка із сином, Захарченко, Ратушняк, Арбузов, Клименко, Табачник, Курченко.