Європарламент розпочав розслідування щодо депутатки від Латвії, яка могла працювати на ФСБ Росії 20 років

Розслідувачі стверджують, що Жданок роками співпрацювала з ФСБ
Фото: Tatjana Ždanoka / Facebook

У Європейському парламенті розпочали розслідування щодо депутатки від Латвії Тетяни Жданок, яка, як стверджують розслідувачі, щонайменше з 2004 року працювала під кураторством співробітників Федеральної служби безпеки країни-агресора Росії. Про це 29 січня повідомив у відповідь на запит DW офіційний представник спікера Європарламенту Юрій Ласс.

Метсола заявила, що "дуже серйозно ставиться" до обвинувачень щодо Жданок, тому передає цю справу до консультативного комітету з кодексу поведінки.

"Це означає, що в Європейському парламенті розпочали розслідування", – підкреслив Ласс.

Пресслужба Європарламенту написала DW, що "вона вважає за краще не коментувати обвинувачення щодо Жданок", але в самій Латвії вже певний час повідомляли про ці обвинувачення.

"Порушення кодексу поведінки може призвести до запровадження санкцій з боку глави Європарламенту, про що оголошують на пленарному засіданні. Водночас рішення про зняття євродепутата з посади ухвалюють компетентні органи в його країні", – підкреслили у DW.

Контекст:

В опублікованому 29 січня розслідуванні російського видання The Insider, проведеному у співпраці з естонською редакцією сайта Delfi, латвійським центром журналістських розслідувань Re:Baltica і шведською газетою Expressen, ідеться, що Жданок щонайменше з 2004 року працювала під кураторством співробітників 5-ї служби ФСБ.

Як зазначає The Insider, з 2005 року вона листувалася зі своїм куратором із ФСБ Сергієм Гладєєм, надсилала йому на погодження проєкти порядку денного і пресрелізу за підсумками майбутньої конференції в Таллінні й Нарві, яку профінансували фракція "Зелених" у Європарламенті та Європейський вільний альянс. Служба внутрішньої безпеки Естонії 2005-го називала цю організацію "не більше ніж прикриттям ФСБ, створення якого підготували у Санкт-Петербурзі й подали як тріумф у звіті безпосередньо директору ФСБ". За даними розслідувачів, у 2013 році Жданок надали нового куратора.

Жданок заявила Delfi, що "не співпрацювала і не співпрацює зі спецслужбами". Вона наполягає, що злам особистого листування без санкції правоохоронних органів неприпустимий і є кримінальним злочином. У розмові із The Insider євродепутатка підтвердила, що була знайома з Гладєєм, однак стверджує, що не знала про його роботу у ФСБ. Питання про те, чому вона надсилала знайомому звіти і проєкти рішень на погодження, Жданок проігнорувала. Знайомство з іншими фігурантами розслідування вона заперечує.

Re:Baltica зазначає, що Жданок не зможе знову балотуватися у Європарламент 2024 року, оскільки набули чинності зміни до законодавства, які забороняють брати участь у виборах колишнім членам Комуністичної партії Радянського Союзу. Із закінченням повноважень вона також втратить недоторканність, підкреслює видання.