Євросоюз працює над новими санкціями проти "сірих" торговців російською нафтою – спецпредставник ЄС

У серпні й вересні 2024 року Росія збільшила перевалку нафти за допомогою "тіньового флоту" до 83%
Фото: EPA

Європейський союз наступного тижня розгляне питання санкцій проти "сірих" торговців російською нафтою, повідомив спеціальний представник ЄС із санкцій Девід О'Салліван 18 вересня на пресконференції у Центрі європейської політики в Брюсселі. Про це 19 вересня написало агентство УНІАН

"Відносно фінансових махінацій – це питання визначення організацій, що, ймовірно, могли б оплачувати перевалку ["сірої" російської нафти]. Ми почали збирати інформацію. Наступного тижня в нас буде знову зустріч на рівні G7 у Брюсселі. Постійно обмінюємося даними й думками. Це новий механізм, що, сподіваюся, буде дуже ефективним", – наголосив політик.

На думку представника ЄС, уряди країн самі зацікавлені у виявленні таких схем, оскільки їм не подобається, коли їхні території використовують для нелегальної торгівлі. О'Салліван також нагадав про підвищені ризики для екології під час перевантаження нафти в морі "тіньовим танкерним флотом" РФ. Тому ЄС запроваджує санкції проти конкретних суден, що ускладнює функціонування шахрайської системи постачання нафти з РФ.

О'Салліван також вказав на позитивний досвід США, які вводять санкції щодо всіх фірм за певною адресою реєстрації, якщо порушення виявили хоча б в одній із них.

Контекст:

Низка маловідомих компаній, зокрема тих, які створили менше ніж рік тому, експортує з Росії приблизно 1,5 млн барелів нафти на день. Серед цих компаній є три з Дубая – Coral Energy, Nord Axis Ltd і QR Trading, а також із Гонконгу – Concept Oil Services.

Для полегшення експорту російської нафти по всьому світу почали з'являтися нові компанії, зокрема в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) і Гонконгу. Наприклад, наприкінці серпня стало відомо, що Coral Energy Group оголосила про зміну назви на 2Rivers Group після викупу акцій менеджментом компанії. У 2022–2023 роках Соral Energy фігурувала в публікаціях західних ЗМІ як один із найпотужніших операторів із продажу російських нафти й нафтопродуктів. 

The Wall Street Journal писала, що йшлося про Етібара Ейюба з Coral Energy в Москві й Тахіра Гараєва в Дубаї, які керують більшою частиною "тіньового флоту" – щонайменше 100 суднами, котрі становлять більшість внеску "Роснефти" в доходи від нафти для війни проти України.

У серпні й вересні 2024 року Росія збільшила перевалку нафти за допомогою "тіньового флоту" до 83%, повідомив співзасновник і директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін, який проаналізував свіжі дані Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).