Кабмін України підтримав законопроєкт про розміщення міністерств у регіонах

У межах деконцентрації органів виконавчої влади в областях будуть створювати нові відомства
Фото: kmu.gov.ua
Уряд України 28 квітня на засіданні підтримав проєкт закону про центральні органи державної влади. Про це в Telegram написав міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

"Законопроєкт розроблено на виконання стратегії реформування державного управління на період до 2021 року з метою вдосконалення організації і порядку функціонування Кабінету Міністрів та центральних органів виконавчої влади, підвищення ефективності їхньої діяльності, посилення ролі міністерств у процесі формування державної політики", – зазначив він.

Серед основних новел законопроєкту:

  • встановлення Кабінетом Міністрів вимог до змісту та структури положення про міністерство і положення про інший центральний орган виконавчої влади;
  • надання уряду повноваження визначати інше (окрім Києва) місцерозташування міністерств та інших центральних органів виконавчої влади;
  • вдосконалення процедури створення і припинення центральних органів виконавчої влади;
  • закріплення уніфікованої структури апарату міністерства та інші.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський 30 березня запропонував перенести центральні органи виконавчої влади з Києва в регіони. Їх деконцентрацію в обласні центри чи центри територіальних громад можна провести протягом найближчих двох років.

31 березня Немчінов пояснив, що в межах деконцентрації органів виконавчої влади в областях будуть створювати нові відомства, а не переносити туди органи, які вже функціонують у Києві.

Перед другим туром виборів президента України 2019 року Зеленський говорив про можливість перенесення Адміністрації Президента з вулиці Банкової в Києві.

"Я сказав своїм хлопцям: "Шукайте якийсь оpen space, якийсь unit цікавий..." Так, я хочу. А її [будівлю АПУ], якщо дозволить суспільство, віддав би якійсь... Не знаю... Не знаю..." – говорив він. У день виборів, 21 квітня, він також говорив про цю ідею.

20 червня Зеленський підписав указ №417/2019, яким реорганізував Адміністрацію Президента в Офіс президента України. ОПУ планували перенести в Український дім на Європейській площі в Києві, але пізніше від ідеї переїзду відмовилися, зокрема через питання з безпекою.

3 квітня 2020 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №3300 про перенесення Конституційного Суду України в Харків. Він досі в роботі профільного комітету. У КСУ переїзд до Харкова оцінювали в 1,3–1,5 млрд грн і зазначали, що на це знадобиться від трьох до п'яти років. Окрім того, у суді висловлювали побоювання, що в іншому місті складно буде укомплектувати штат установи, оскільки не всі фахівці захочуть покидати Київ.