Кабмін України змінив порядок призначення голів райадміністрацій. Право пропонувати кандидатури втратив Кличко

ЗМІ назвали постанову Кабміну незаконною
Фото: wikipedia.org
24 січня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №43, яка змінила порядок призначення голів районних адміністрацій у Києві. Документ опублікували на сайті уряду.

Зміни внесли до постанови Кабміну від 11 квітня 2012 року.

У старому варіанті документа (пункт 14) йшлося, що голів районних державних адміністрацій у Києві призначає на посаду і звільняє з неї президент України за поданням Кабміну відповідно до пропозицій голови Київської міської державної адміністрації (КМДА).

У новому варіанті згадка про голів райдержадміністрацій Києва є тільки в пункті 13, який передбачає призначення і звільнення президентом за поданням Кабміну відповідно до пропозицій прем'єр-міністра.

Отже, замість голови КМДА Віталія Кличка пропонувати людей на посади керівників районних адміністрацій столиці має тепер право прем'єр Денис Шмигаль.

Видання ZN.UA назвало рішення уряду незаконним і пов'язало це з конфліктом між Кличком та Офісом президента.

Контекст:

У липні 2019 року під час зустрічі з Кличком президент України Володимир Зеленський підтвердив намір розділити повноваження обраного киянами мера і голови КМДА (Кличко обіймає обидві посади). У вересні того самого року Кабінет Міністрів погодив звільнення Кличка з посади голови КМДА, але цього рішення не затвердив президент.

Верховна Рада 3 жовтня 2019 року ухвалила у першому читанні законопроєкт №2143-3 "Про місто Київ – столицю України". Він пропонує розділити повноваження і посади київського міського голови і голови КМДА, який "буде здійснювати нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади".

Навесні – улітку 2021 року публічний конфлікт між Кличком та центральною владою відновився. У травні у Києві почалися обшуки на низці комунальних і комерційних підприємств, а також у департаментах КМДА.

У серпні Кличко заявив про спробу дискредитувати його, усунути з посади голови КМДА та змінити на "залітного ставленика".

В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону Кличко говорив, що у разі спроби звільнити його з посади голови Київської міської державної адміністрації він боротиметься за цю посаду.