Кабмін вирішив передати 16,6 млрд грн на гарантії безпеки польотів над Україною

Кабмін вирішив виділити 16,6 млрд грн, щоб українські авіакомпанії могли здійснювати свої рейси, інакше вони могли б припинити польоти з 15 лютого
Фото: kmu.gov.ua
Кабінет Міністрів України на засіданні 13 лютого схвалив зміни щодо використання коштів резервного фонду державного бюджету та вирішив виділити 16,6 млрд грн задля гарантування безпеки польотів в Україні для страхових і лізингових компаній.

Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у Telegram.

"Це рішення дозволить стабілізувати ситуацію на ринку пасажирських авіаперевезень та гарантуватиме повернення в Україну наших громадян, що зараз перебувають за кордоном", – написав він.

Проєкт розпорядження у Telegram опублікував нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

У пояснювальній записці зазначено, що кошти на забезпечення гарантій безпеки виділятимуть починаючи із 14 лютого до врегулювання ситуації. Необхідність ухвалення рішення пояснюють у документі тим, що через повідомлення про загрозу вторгнення Росії страхові компанії попередили про припинення страховки цивільних літаків, які опинилися в повітряному просторі України. Через це власники літаків, які є в користуванні українських авіакомпаній, вимагали вивести повітряні судна з території України. Як наслідок, уже з 15 лютого діяльність українських авіакомпаній могла бути припинена.

Заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм написав у Facebook, що коштів, які Кабмін вирішив виділити на гарантії безпеки польотів, "нікому не видають".

"Їх зберігатимуть на окремому ескроу-рахунку Міністерства інфраструктури і, в разі потреби, використовуватимуть для гарантування безпеки польотів в Україні для страхових компаній, компаній-перестрахувальників, лізингових компаній та авіаперевізників. Цих коштів має вистачити на покриття стразових гарантій щонайменше на 23 повітряні судна, які зможуть забезпечити повернення наших громадян", – написав Найєм.

Контекст:

13 лютого Гончаренко з посиланням на власні джерела повідомив, що одна з найбільших страхових британських компаній розіслала повідомлення про припинення з вечора 14 лютого страховки цивільних літаків, які опинилися в повітряному просторі України. У зв’язку із цим, заявив нардеп, повітряний рух в Україні може бути призупинено.

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив Reuters, що інформація про закриття повітряного простору – "нонсенс" і "сама Україна не бачить сенсу" у такому закритті.

У Мінінфраструктури заявили, що небо над Україною залишається відкритим, а держава працює над запобіганням ризикам для авіаперевізників. У відомстві визнали, що на ринку страхування відбуваються коливання і через це в деяких перевізників виникли складнощі. Так, 12 лютого літак авіакомпанії SkyUp, що прямував з Мадейри (Португалія) до Києва, сів у Молдові через заборону лізингодавця, резидента Ірландії, на вліт борту в Україну. Пасажири цього рейсу з Молдови вирушили до України автобусами.