Кабмін змінив в.о. голови митниці. Стосовно одного із заступників очільника відомства розпочали дисциплінарне провадження

Звягінцева призначили в.о. очільника Держмитної служби
Фото: customs.gov.ua
Кабінет Міністрів України 1 лютого ухвалив кілька кадрових рішень, про що поінформували представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук і голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Мельничук частково підтвердив інформацію ЗМІ про те, що уряд звільнив керівництво Держмитної служби. В.о. голови відомства Вячеслава Демченка і його першого заступника Олександра Щуцького звільнили.

Виконуватиме обов'язки голови Держмитної служби, згідно з рішенням Кабміну, один із заступників керівника відомства – Сергій Звягінцев.

Повідомляли також, що свою посаду покине заступник керівника митниці Руслан Черкасський, проте він залишається на посаді: Черкасського поки лише усунули, стосовно нього розпочали дисциплінарне провадження.

За інформацією нардепа від "Голосу" Ярослава Железняка, саме Черкасському належало реальне керівництво українською митницею.

"А головне – його в особистих розмовах чомусь дуже часто називали системним. Що на сленгу означає далеко не реформаторські здібності, а саме системну вибудову "впливу" з усіма наслідками. Тому без звільнення цього пана всі інші кадрові ротації – це скоріше профанація. За інформацією з моїх джерел, він начебто заяви не писав, і на лікарняний пішов. Але ще раз – без цього звільнення на митниці нічого не зміниться", – наголосив парламентарій.

Також Кабмін звільнив Юрія Сотника з посади першого заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України, а Андрія Лордкіпанідзе – з посади заступника голови Держпродспоживслужби (він також був в.о. очільника відомства). Тимчасово обов'язки голови Держпродспоживслужби поклали на заступницю голови відомства Олену Шевченко.

Контекст:

Звільнення керівництва митної служби вранці анонсував Арахамія. Він повідомляв про це в контексті інформації про обшуки в податковій, у бізнесмена Ігоря Коломойського, в ексміністра внутрішніх справ України Арсена Авакова й народного депутата від забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя" Вадима Столара.

"Країна під час війни буде змінюватися. Якщо хтось не готовий до змін, то держава сама прийде і допоможе їм змінитися", написав Арахамія.

Демченко на посаді в.о. керівника Держмитної служби перебуває з листопада 2021 року. До цього він працював начальником розвідки Державної прикордонної служби України.