Казахстанський бізнесмен Сейсембаєв припустив, у чому може полягати національна ідея України

Сейсембаєв: Будь-яку національну ідею формують із питання, хто ми і навіщо ми живемо в цьому світі?
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Казахстанський бізнесмен Маргулан Сейсембаєв вважає, що національну ідею України потрібно базувати на гаслі "Україна – це вільна країна рівних можливостей". Таку думку він висловив у інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, яке вийде сьогодні ввечері.

"Будь-яку національну ідею формують із питання, хто ми і навіщо ми живемо в цьому світі? Це так само, як будь-яка людина, коли формує свою місію: "Для чого я з'явився на цей світ?" Я свого часу відповів собі на це запитання. Перша моя відповідь була: не для того, щоб пасти баранів. Це був негатив. Точно не для того, щоб пасти свою їжу. А тоді в мене виникло наступне запитання: для чого?" – сказав Сейсембаєв.

Над формуванням національної ідеї держави, вважає бізнесмен, мають думати всі українці.

"Українцям треба над цим спільно думати, але моє сприйняття таке, що українці – дуже волелюбний народ. Водночас тут є проблема корупції і є проблема розшарування, відповідно, є проблема нерівності... Я б пофантазував, що українська національна ідея могла б звучати так: "Україна – це вільна країна рівних можливостей". Що звучить у цьому слогані? Вільна країна – це принцип. Рівні можливості – це гарно і добре звучить для інвесторів, які ззовні приходять, це добре звучить як для бабусь, так і для молодих, як для багатих, так і для бідних. Усе це має на увазі рівність перед законом, тому що рівні можливості можливі тільки за рівності прав. А рівність прав може забезпечити тільки незалежна судова система", – зазначив Сейсембаєв.

Із цього випливає, що в Україні передусім потрібно реформувати судову систему, продовжив бізнесмен.

"Тому що судова система – хребет будь-якої держави", – підкреслив він.

Інтерв'ю із Сейсембаєвим вийде сьогодні на YouTube-каналі "В гостях у Гордона". Трансляція розпочнеться о 18.00

За час своєї каденції нинішній президент України Володимир Зеленський кілька разів висловлювався щодо національної ідеї України. 2019 року в колонці для журналу НВ він написав, що бачить національну ідею держави так: об'єднавшись, зробити неможливе, і стати країною, що динамічно розвивається. На початку 2020 року він сказав, що частиною національної ідеї України є повернення Криму. Наприкінці 2020-го Зеленський припустив, що на час пандемії COVID-19 національною ідеєю України має стати здорова нація.

Сейсембаєв займається інвестиційним бізнесом. У рейтингу 50 найвпливовіших бізнесменів Казахстану, складеному 2020 року місцевою редакцією Forbes, він на 21-му місці. У списку 50 найбагатших бізнесменів Казахстану Сейсембаєва немає.

У серпні 2020 року експрезидент Грузії, голова українського Виконавчого комітету реформ Михайло Саакашвілі відрекомендував Сейсембаєва як свого потенційного партнера в діяльності Офісу простих рішень і результатів. "У сферу відповідальності Маргулана входитимуть підвищення ефективності процесів забезпечення реформ і законопроєктів, а також уся міжнародна діяльність офісу", – повідомив він.