Керівник "Гарантованого покупця" заявив, що Кабмін звільнив його через відмову зупинити виплату боргів "зеленим" інвесторам

Костянтин Петриковець: Це виключно політичне рішення. Я буду оскаржувати його в законному порядку
Фото: gpee.com.ua
Кабінет Міністрів звільнив керівника державного підприємства "Гарантований покупець" Костянтина Петриковця через його відмову зупинити виплату держпідприємством боргів перед виробниками електроенергії з поновних джерел. Про це йдеться в повідомленні на сайті державного підприємства.

"Кабінет Міністрів України зібрався на позачергове засідання у суботу, 13 листопада, щоб звільнити мене з посади директора державного підприємства "Гарантований покупець". Це виключно політичне рішення. Я буду оскаржувати його в законному порядку та відстоювати свою ділову репутацію, професійну честь і гідність", – цитує пресслужба слова Петриковця.

Він зазначив, що причиною його звільнення стала відмова виконувати "незаконні вказівки представників уряду щодо розрахунків виробниками електроенергії з відновлюваних джерел".

"Держпідприємство у відповідності до закону спрямувало 19,3 млрд грн від НЕК "Укренерго" на погашення заборгованості перед виробниками. Так вимагає закон, і жодні спроби політичного тиску, телефонні дзвінки та погрози не змусять державне підприємство відступити від норм закону і використати ці кошти, як заманеться політикам", – повідомили у компанії.

За інформацією міжфракційного депутатського об'єднання "Чиста енергія – здорове довкілля", після звільнення Петриковця Кабмін через підконтрольний йому "Ощадбанк" заблокував розрахунки із "зеленими" інвесторами. Про це нардепи повідомили у Telegram-каналі об'єднання.

Контекст:

"Укренерго" залучило $825 млн цільових єврооблігацій для розрахунку із "зеленими" інвесторами. Європейський банк реконструкції та розвитку інвестує в облігації НЕК "Укренерго" $75 млн для того, щоб компанія спромоглася виплатити борги виробникам електроенергії з поновних джерел, про це банк повідомив на своєму офіційному сайті 3 листопада.

"Європейський банк реконструкції та розвитку інвестує $75 млн в облігації на $825 млн, пов'язані зі стійким розвитком і випущені НЕК "Укренерго" задля врегулювання платіжної кризи, яка охопила сектор поновної енергетики країни. Це перша облігація з прив'язкою до сталого розвитку, випущена українською компанією, і участь ЄБРР як основного інвестора забезпечила комфорт іншим інституційним інвесторам, ще більше розширивши участь на ринку", – наголосили в ЄБРР.

Агентство "Інтерфакс-Україна" зазначало з посиланням на дані ДП "Гарантований покупець", яке одержує від "Укренерго" компенсацію різниці між "зеленим" тарифом та ринковою ціною е/е в межах спеціальних зобов'язань, що станом на 25 жовтня 2021 року рівень розрахунків із ПДЕ-генерацією за минулий рік становив у середньому 69%.