Кличко на пресконференції заявив, що для нього справа честі захищати місцеве самоврядування і представника його команди Атрошенка

Віталій Кличко (праворуч): Причини політичного тиску прості: довіра людей і самостійність
Фото: пресслужба Віталія Кличка
Київський міський голова і лідер партії УДАР Віталій Кличко заявив, що захищатиме Владислава Атрошенка та всіх мерів України від політичних переслідувань Офісу президента, оскільки це справа честі для нього. Про це він сказав 13 січня на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна", коментуючи обшуки у Чернігові.

"Минулого року проходили обшуки в місті Києві. Нічого не знайшли і зараз прийшли до мера Чернігова, представника команди партії УДАР Владислава Атрошенка. Причини політичного тиску прості: довіра людей і самостійність. І в Києві, і в Чернігові мета обшуків однакова: мери мають піти на договірняки замість того, щоб представляти інтереси своїх виборців. Я хочу заявити, що ми захищатимемо представника нашої команди Владислава Атрошенка, і ми захищатимемо мерів. Це принципова позиція і справа моєї честі насправді", – заявив мер столиці.

Він вважає, що обшуки мають замовників, і вони дестабілізують ситуацію у прикордонному Чернігівському регіоні в той час, як відбувається напруга на кордоні з Росією, і все це шкодить безпеці України.

"Обшуки відбуваються в той час, коли скупчення російських військових на кордоні. Не забуватимемо, що Чернігівська область знаходиться на кордоні. І в цей час там проходять "маски-шоу". Це чи непрофесіоналізм, чи диверсія. Ні перше, ні друге користі Україні не несе. Мери замість того, щоб тримати стабільну ситуацію і займатися підготовкою тероборони, опалювальним сезоном, вирішують одну проблему – політичного тиску. Замовники мають розуміти: чим слабшими вони роблять мерів – тим слабшою вони роблять Україну", – переконаний Кличко.

Політик закликав владу припинити політичне переслідування мерів і наголосив, що у центральної та місцевої влади спільні вороги.

"Якщо колір партійних прапорів мерів не співпадає з кольором прапора Банкової – це не причина для обшуків, це демократія. І потрібно боротися не проти мерів, а за демократію. Тому що у нас спільні вороги: бідність, захмарні ціни, опалювальний сезон, корупція, Росія", – сказав Кличко.

Контекст:

У листопаді Атрошенко заявив, що обшуки у підрозділах чернігівської мерії та на комунальних підприємствах міста вважає політичним тиском напередодні проміжних виборів до Верховної Ради у 206-му окрузі.

У грудні він зазначив, що Офіс президента вимагає від нього припинити співпрацю з партією УДАР і не брати участі у виборах до ВР у 206-му окрузі.

29 липня 2021 року у Чернігові відбувся Форум єдності, на якому мер Києва і лідер партії УДАР Віталій Кличко й Атрошенко підписали меморандум про об'єднання зусиль та спільну участь у виборах на платформі партії УДАР. Мер Чернігова наголосив, що партії об'єднуються "не проти когось, а за Україну".