Клімкін про Росію: Якщо сама не зупиниться, то її потрібно зупинити

Клімкін: Відповідь Європи має бути жорстка
Фото: ЕРА

Росія маніакально намагається знекровити Приазов'я, вважає міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Європейський союз повинен жорстко відповісти Росії на її агресію проти України. Про це заявив у Facebook 17 лютого міністр закордонних справ України Павло Клімкін, анонсуючи зустріч у Брюсселі глав МЗС країн Європи.

"Усі в ЄС прекрасно розуміють, що, вчинивши відкриту агресію проти наших кораблів у Азовському морі і захопивши українських моряків, Росія вкотре показала, що ні перед чим не зупиниться, якщо на кону стоятимуть її економічні або політичні інтереси. Якщо сама не зупиниться, то її потрібно зупинити", – написав міністр.

Він висловив сподівання, що недавні візити до Маріуполя міністрів із Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Данії та Чехії дали їм "яскраву картину того, наскільки маніакально РФ намагається знекровити Приазов'я".

"Дуже легко уявити, що може статися в Балтійському регіоні, якщо Кремль раптом вирішить захистити свій "Північний потік – 2". Тому відповідь Європи має бути жорстка: санкції, протидія "Північному потоку – 2" і звільнення українських військовополонених моряків. І в той же час "м'яка" – допомога українському півдню і Донбасу, який страждає від російської агресії", – зазначив Клімкін.

У квітні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей. Україна звинувачує Росію в участі у конфлікті, Москва спростовує це.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в СІЗО до Москви. Усім морякам висунули обвинувачення в незаконному перетинанні кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.