"Коли всі українці тримаються за руки, вони не піднімуть їх догори, аби здатися". Зеленський привітав громадян із Днем соборності

Зеленський: Сьогодні соборність українців охоплює обидві півкулі Землі
Фото: president.gov.ua

Щоб мати можливості для протистояння ворогові, українці мають зберігати єдність. Про це в опублікованому 22 січня відеозверненні заявив президент України Володимир Зеленський, вітаючи громадян із Днем соборності України.

"Коли всі українці тримаються за руки, вони не піднімуть їх догори, аби здатися. Боремося всі. І сьогодні це стосується не лише обох берегів Дніпра. Сьогодні соборність українців охоплює обидві півкулі Землі, у кожному куточку якої 24 лютого пролунало: я – українець", – зазначив глава держави.

За його словами, цей день нагадує українцям про два важливі уроки: щоб здобути власну державність, треба боротися, а щоб її зберегти – треба об'єднуватися.

"Тільки сильні українці можуть стати єдиними. І тільки єдині українці можуть бути сильними. Українці в усьому світі. З Днем соборності!" – резюмував президент.

Контекст:

Україна святкує День соборності 22 січня щорічно з 1999 року. Свято пов’язане з Днем проголошення Акта об'єднання УНР та ЗУНР. Це сталося 22 січня 1919 року – у першу річницю IV Універсалу Української Центральної Ради про повну незалежність УНР.

Цього дня українці традиційно проводять акції, на яких вишиковуються в живий ланцюг, символізуючи об'єднання України.

21 січня 1990 року українці побудували один із найбільших живих ланцюгів в історії – "Українську хвилю". Тоді понад 1 млн людей вийшли між Києвом та Івано-Франківськом, щоб відсвяткувати 71-шу річницю соборності України.