Колишній прокурор Запорізької області подав на Луценка скаргу за агітацію на користь Порошенка

У 2016 році Луценко звільнив Шацького (на фото)
Фото: antydot.info

У скарзі екс-прокурора Запорізької області Олександра Шацького, адресованій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії прокурорів, ідеться про те, що генеральний прокурор України Юрій Луценко, "свідомо нехтуючи вимогами чинного законодавства", агітував за чинного президента країни Петра Порошенка.

Колишній прокурор Запорізької області Олександр Шацький подав скаргу у кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів із проханням притягнути до дисциплінарної відповідальності генерального прокурора України Юрія Луценка за агітацію на користь президента Петра Порошенка. Про це повідомляє видання "Українські новини", у розпорядженні якого є копія скарги.

У документі йдеться про те, що генпрокурор порушив принцип політичної нейтральності на форумі "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом" 28 січня, учасники якого висловили підтримку Порошенку на майбутніх виборах президента України.

"Луценко Ю.В., діючи умисно, розуміючи, що займана ним посада забороняє участь у політичній агітації, свідомо нехтуючи вимогами чинного законодавства, на підставі зневажливого і зарозумілого ставлення до законів України, фактично здійснюючи політичну діяльність в інтересах Порошенка, використовуючи своє службове становище, виступив під час зазначеного форуму з агітаційною промовою на підтримку Порошенка як кандидата у президенти", – ідеться у тексті скарги.

На думку заявника, неналежну поведінку Луценка та порушення правил прокурорської етики порочить звання прокурора, що може викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, а також у непідкупності органів прокуратури.

Згідно зі ст. 19 Кодексу професійної етики працівників прокуратури, "працівник прокуратури не може брати участь у будь-якій політичній діяльності, передвиборчій агітації, демонструвати свої політичні переконання та вчиняти дії, які можуть бути розцінені як його особливе ставлення до певної політичної сили".

Згідно з ч. 1 ст. 49 закону "Про прокуратуру", на прокурора може бути накладено, зокрема, такі дисциплінарні стягнення, як догану, звільнення тощо.

Під час виступу Луценко сказав, що прийшов на форум, "тому що любить свою країну й ніколи не ухилявся від бою за неї", він додав, що хоче "висловити свою громадянську позицію".

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель у коментарі виданню "ГОРДОН" сказав, що формально форум не має юридичного стосунку до висунення Порошенка кандидатом у президенти. "Тому присутність на заході групи державних чиновників – це просто участь у форумі. А отже, не можна говорити про якісь порушення. Якби висунення Порошенка відбувалося на форумі партії, то тоді до присутніх там генпрокурора та членів Кабміну виникли б запитання", – пояснив він.

У жовтні 2016 року "Українські новини" писали, що Луценко звільнив Шацького з посади прокурора Запорізької області за неналежне виконання службових обов'язків під час роботи з державною таємницею.