Колишнього російського сенатора Шишкіна, який голосував за збройну агресію проти України, позбавили звання почесного громадянина Харкова

Шишкін голосував у Раді Федерації за введення російських військ в Україну
Фото: evroua.com

У 2014 році колишній російський сенатор Олександр Шишкін голосував за окупацію Криму Росією. У лютому 2019 року Верховний Суд України скасував рішення міської ради Харкова, згідно з яким Шишкіну надали звання почесного громадянина міста.

Колишнього російського сенатора РФ Олександра Шишкіна після чотирирічної судової тяганини позбавили звання почесного громадянина Харкова, повідомила 11 лютого прес-служба Генеральної прокуратури України.

Відповідне рішення ухвалив Верховний Суд України.

"Рішенням Харківської міської ради від 6 серпня 2014 року звання "Почесний громадянин міста Харкова" присвоєно громадянину Російської Федерації Олександру Шишкіну у зв'язку з його меценатською діяльністю, зокрема ініціюванням будівництва в Харкові храму. Водночас органом місцевого самоврядування не враховано, що цей громадянин, будучи членом Ради Федерації Федеральних зборів Російської Федерації, підтримав прийняття постанов... "Про ратифікацію Договору між Російською Федерацією і Республікою Крим про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб'єктів", – ідеться в повідомленні.

Шишкін також голосував за ухвалення постанови Ради Федерації "Про використання збройних сил Російської Федерації на території України".

Прокуратура оскаржила рішення Харківської міськради від 6 серпня 2014 року.

"Остаточним рішенням Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 6 лютого 2019 року касаційну скаргу Харківської міської ради залишено без задоволення, а судові рішення про задоволення позову прокурора залишено в силі... Рішення Харківської міської ради, яким звання "Почесний громадянин міста Харкова" присвоєно громадянину Російської Федерації, що активно підтримав збройну агресію проти України, визнано незаконним та скасовано", – додали у ГПУ.

Шишкін – російський бізнесмен і політик. Член комітету Ради Федерації РФ з оборони й безпеки. У 2015 році Шишкіна було занесено до списку громадян РФ, щодо яких Київ запровадив санкції, йому заборонено в'їзд в Україну.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Відразу після анексії Криму почався збройний конфлікт на сході України, він триває досі. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.