Коломойський прокоментував розслідування "Схем": 110 млрд грн кредитів, виданих "ПриватБанком", із банку не йшли

Ігор Коломойський: Другий етап докапіталізації "Привату" проходив за участі, контролю й чуйного керівництва НБУ й особисто пані Рожкової
Фото: Радіо Свобода онлайн / YouTube

Під час реструктуризації кредитного портфеля 110 млрд грн, про які йдеться в журналістському розслідуванні, видали компаніям, які погасили кредити попередніх позичальників, таким чином гроші залишилися в банку, заявив колишній акціонер "ПриватБанку" Ігор Коломойський.

110 млрд грн, про які в журналістському розслідуванні програми "Схеми" йдеться, що вони були виведені з "ПриватБанку" перед націоналізацією, нікуди з банку не йшли, заявив колишній акціонер фінансової установи Ігор Коломойський. Коментар щодо цього він дав сайту ТСН.ua.

"Після виходу програми я спробував зв'язатися зі знайомим журналістом "Схем", Михайлом Ткачем, але не додзвонився. Тому хочу уточнити кілька деталей на "підконтрольному", на думку "Схем", сайті ТСН. Із розслідування не зрозуміло, куди й кому пішло 110 млрд грн кредитів, виданих "ПриватБанком". Так от: ці гроші з банку не йшли. Під час реструктуризації кредитного портфеля їх видали компаніям, які погасили кредити попередніх позичальників. Тобто гроші залишилися в банку", – сказав бізнесмен.

Коломойський додав, що ці операції відбувалися за "чуйного керівництва" заступника голови НБУ Катерини Рожкової.

"І ще один важливий нюанс: 3 жовтня до "ПриватБанку" прийшло 30 співробітників НБУ, на додачу до куратора, який там був і до цього, і компанії, про які йдеться у розслідуванні, вибирав Нацбанк. Тобто другий етап докапіталізації "Привату" проходив за участі, контролю й чуйного керівництва НБУ й особисто пані Рожкової. Тоді ж у "ПриватБанку" були й представники Ernst & Yong, що готували документ, на який посилаються журналісти", – сказав він.

Журналісти програми "Схеми" – спільного проекту "Радіо Свобода" і телеканала "UA:Перший" – у своєму розслідуванні заявили, що колишні акціонери "ПриватБанку" видали фірмам-пустушкам сотні кредитів із ризиком неповернення. Вони посилаються на дані останнього перед націоналізацією аудиту "ПриватБанку", який проводила міжнародна компанія Ernst & Young 22 листопада 2016 року. Автори розслідування не виявили слідів діяльності жодної з фірм-боржників і не знайшли жодного директора компанії, що взяла в борг у "ПриватБанку" мільярдні суми.