Конфісковані в ексміністра Ставицького майже $5 млн віддадуть Міноборони України

Ставицький був міністром енергетики із 2012-го до 2014 року
Скріншот: RTVI Новости / YouTube
Офіс генпрокурора стягнув на користь Міноборони України $4,8 млн, які належали ексміністру часів президентства Віктора Януковича, повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова у Facebook.

"Стягнули на користь Міністерства оборони України $4,8 млн. Вони належали міністрові часів президента-утікача. Вилучені в рамках провадження про заволодіння державною резиденцією "Межигір'я", ці кошти тепер допоможуть нашій державі оборонятися від загарбника", – написала Венедіктова.

За даними "Української правди", ідеться про колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

Контекст:

Ставицький із квітня до грудня 2012 року обіймав посаду глави Міністерства екології та природних ресурсів в уряді Миколи Азарова, після парламентських виборів 2012 року його призначили міністром енергетики та вугільної промисловості. 27 лютого 2014 року Верховна Рада звільнила Ставицького.

Після Революції гідності Ставицький утік з України в Ізраїль, де невдовзі йому надали паспорт.

В Україні ексміністр є фігурантом кримінального провадження про відчуження резиденції "Межигір'я". У березні 2014 року під час обшуку в будинку Ставицького правоохоронці України виявили 42 кг золота і $4,8 млн готівкою.

8 травня 2018 року в Генпрокуратурі України повідомили, що завершили досудове розслідування щодо Ставицького й передали справу до суду.

Із 2014 року він разом з іще деякими посадовцями часів Януковича перебував під санкціями ЄС. Проте 2020 року санкції з нього зняли.