Конкурс на посаду глави САП розпочнеться 25 січня – Венедіктова

Венедіктова: Чекаємо професійних, принципових і рішучих кандидатів
Фото: Ірина Венедіктова / Facebook
Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що на сайті Офісу генпрокурора протягом трьох найближчих днів опублікують оголошення разом із документами, які регулюють діяльність комісії та проведення конкурсу на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України.

Конкурс на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) України розпочнеться 25 січня. Про це 20 січня повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, відповідне рішення 20 січня ухвалила комісія із проведення конкурсу на засіданні. Оголошення опублікують на сайті Офісу генпрокурора протягом трьох найближчих днів разом із документами, що регулюють діяльність комісії і проведення конкурсу.

"Із понеділка розпочнеться процес відбору керівника однієї із ключових інституцій. Чекаємо професійних, принципових і рішучих кандидатів, які готові в чесній боротьбі довести, що гідні очолювати САП, та показати той результат, якого зачекалося суспільство від антикорупційних органів", – заявила Венедіктова.

У САП зараз немає керівника. Попередній – Назар Холодницький – пішов у відставку в серпні 2020 року. Він очолював відомство з 2015 року.

У жовтні 2020 року президент України Володимир Зеленський заявляв, що розраховує на обрання нового глави САП "найближчими місяцями".

17 вересня Верховна Рада ухвалила проєкт постанови, яким затвердила членів комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП. Комісія складається з 11 осіб: чотирьох делегує Рада прокурорів, сімох – парламент.

Запропонованих кандидатів критикували опозиційні парламентські фракції, вказуючи, що у них немає досвіду у сфері боротьби з корупцією (ця вимога міститься у ст. 8 закону "Про прокуратуру").

Євродепутати, члени комітету із закордонних справ Віола фон Крамон-Таубадель та Міхаель Галер перед голосуванням заявили, що Україна ризикує втратити підтримку МВФ і безвізовий режим із ЄС.