Конституційний суд Росії визнав кримінальну відповідальність за "законом Дадіна"

Ільдар Дадін був першим засудженим в РФ за порушення закону про мітинги
Фото: Ildar Dadin / Facebook

Конституційний суд РФ ухвалив рішення визнати кримінальну відповідальність за трикратне порушення правил проведення мітингів.

У п'ятницю, 10 лютого, Конституційний суд (КС) Росії підтвердив законність введення кримінальної відповідальності в разі порушення правил проведення мітингів. Про таке рішення свідчить публікація на офіційному сайті КС.

Таким чином, суд визнав конституційною кримінальну відповідальність за трикратне порушення правил проведення мітингів впродовж 180 днів.

Мова йде про статтю 212.1 КК РФ, за якою було визнано винним і засуджено до 2,5 років позбавлення волі російського активіста Ільдара Дадіна.

Дадін є першим і поки єдиним засудженим в РФ за порушення закону про мітинги. У 2015 році Басманний суд Москви засудив його до трьох років позбавлення волі в колонії загального режиму. Пізніше цей термін було скорочено до двох з половиною років.

24 січня 2017 року представник уряду в Конституційному суді Росії Михайло Барщевський заявив, що вирок Дадіну буде переглянуто у Верховному суді. На засіданні у вівторок суд розпочав розгляд справи за скаргою Дадіна, який оскаржив норму Кримінального кодексу про відповідальність за неодноразове порушення правил проведення мітингів.