Кравчук: Формат дебатів дійсно незвичайний. Але якщо кандидати в президенти погодилися на це, отже, він реальний і правомірний G

Кравчук: Основною темою дискусії двох кандидатів у президенти буде майбутнє України
Фото прес-служби Леоніда Кравчука

На дебатах кандидатів у президенти України переможе той, хто запропонує реальні кроки, як зробити життя українців кращим. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив перший президент України Леонід Кравчук.

Згода чинного президента України Петра Порошенка і шоумена Володимира Зеленського на проведення дебатів на НСК "Олімпійський" означає, що такий формат є правомірним, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" перший президент України Леонід Кравчук.

"У 1994 році під час президентських виборів я з паном [екс-президентом України Леонідом] Кучмою вперше в історії країни проводив дебати. Ми зуміли провести їх на гарному рівні – не було взаємних образ. Були аргументовані запитання та відповіді про майбутнє країни. Після дебатів ми потиснули один одному руки. Думаю, ці дебати зіграли важливу роль у визначенні переможця тих виборів. Багато людей оцінили мої переваги, а наприклад, металурги і шахтарі більше оцінили переваги Кучми. Вони вважали, що Кучма такий самий, як вони, тому його варто підтримати. А Кравчук, розумієш, одягнувся красиво, зробив сучасну зачіску – не наша людина! Ось так люди іноді оцінюють кандидатів. Тому я вважаю, що дебати – це добре. Дуже важливо, що і пан Зеленський, і пан Порошенко погодилися на дебати, виявивши взаєморозуміння. Це теж добре", – зазначив Кравчук.

Він вважає, що початок дебатів буде за Зеленським.

"Формат дебатів дійсно незвичайний. Але якщо кандидати погодилися, отже, він реальний і правомірний. Говорити можна по-різному, але головне тут – згода кандидатів. Напевно на "Олімпійський" потраплять люди з різними настроями – і агресивні, і спокійні. Тобто потрібно передбачити все, щоб дебати відбулися спокійно, на високому інтелектуальному рівні. На мій погляд, Зеленському є що сказати. На його місці я б почав дебати так: "Я не був в управлінні державою, але за короткий час створив "Квартал 95", який відомий не тільки в Україні. Люди ходять на наші вистави, захоплюються. А отже, я якісно зробив добру справу, на сучасному рівні". Адже він справді створив гарний продукт, який впливає на людей. Початок дебатів, я не сумніваюся, буде за Зеленським", – сказав співрозмовник.

Він підкреслив, що обидва кандидати в президенти не повинні ображати один одного.

"Друге запитання: що пропонують кандидати, щоб вивести Україну із сьогоднішнього розлому, щоб побороти корупцію, бідність, припинити війну і повернути свої землі? Це вже залежить від мистецтва, аргументів і планів. Але поки що планами, про які мені відомо, захоплюватися не випадає. Думаю, основною темою дискусії двох кандидатів буде майбутнє України. Тому що народ хоче жити краще. На дебатах переможе той, хто запропонує реальні кроки, як зробити життя українців кращим. І головне – щоб до дебатів не було порожніх заяв, як робив президент. Я вважаю образи опонента неприпустимими. Називати Зеленського "маріонеткою" – це брутально і грубо. Потрібно поважати свого візаві, незалежно від того, подобається він тобі чи ні. Тим паче, його в першому турі підтримало вдвічі більше виборців", – резюмував Кравчук.

31 березня в Україні відбулися чергові президентські вибори. У них узяло участь 39 кандидатів. Явка виборців становила 62,8%. Згідно з даними опрацювання Центральною виборчою комісією 100% електронних протоколів, у Зеленського 30,24% голосів, у Порошенка – 15,95% голосів. Вони виходять у другий тур, який заплановано на 21 квітня.

Увечері 3 квітня Зеленський запропонував провести дебати на стадіоні "Олімпійський" у Києві. У відеоролику він заявив, що чекає відповіді від Порошенка протягом 24 годин, і висунув низку умов.

"Кандидати повинні обов'язково пройти медичну експертизу і довести народу, що серед них немає ні алкоголіків, ні наркоманів. Країні потрібен здоровий президент. На знак поваги як мінімум до третини громадян України ви повинні публічно сказати, що дебати відбудуться не з маріонеткою Кремля чи [Ігоря] Коломойського, не з ватником, не з малоросом, не з бидлом, не з клоуном, а з кандидатом у президенти України Володимиром Зеленським", – заявив шоумен.

У ніч на 4 квітня Порошенко прийняв пропозицію.