"Критично важливо". У G7 закликали швидко знайти компетентних експертів у наглядову раду "Укренерго"

Кадрові зміни в "Укренерго" відбулися на початку вересня
Фото: НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo / Facebook

Україна має знайти компетентних і професійних членів наглядової ради національної компанії "Укренерго". Про це 9 вересня заявили представники "Великої сімки" в соцмережі Х.

"У зв'язку зі звільненням голови правління "Укренерго" й відставкою двох членів наглядової ради посли G7 підкреслюють важливість швидкої організації процедури за стандартами ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку. – "ГОРДОН") для визначення компетентних і професійних незалежних експертів до наглядової ради", – ідеться у твіті.

Представники "Великої сімки" підкреслили, що "це критично важливо для енергетичної безпеки України й довіри міжнародних партнерів".

Контекст:

2 вересня наглядова рада "Укренерго" відправила у відставку голову правління "Укренерго" Володимира Кудрицького.

3 вересня голова наглядової ради "Укренерго" Даніель Доббені й незалежний член наглядової ради компанії Педер Андреасен назвали звільнення Кудрицького політично мотивованим і повідомили про дострокове припинення повноважень як членів наглядової ради.

"Суспільне" повідомляло, що звільнення Кудрицького підтримало троє членів наглядової ради від держави – Юрій Токарський, Олександр Баранюк, Юрій Бойко, а також один незалежний – Роман Піонковський. Ще двоє незалежних членів проголосували проти. За інформацією мовника, міжнародні донори закликали відкласти голосування з питання звільнення Кудрицького, поки наглядову раду не доукомплектують сьомим членом.

Нардеп від "Слуги народу" і голова комітету з питань енергетики Андрій Герус у коментарі "Суспільному" уточнив, що "Укренерго" завершило будівництво укриттів на 36 підстанціях, що "більше, аніж збудували всі енергетичні компанії разом узяті". За його словами, "Укренерго" змогла залучити понад €1,5 млрд на відновлення та побудову укріплень для енергетичного обладнання. Він не бачить причин для звільнення Кудрицького під приводом недостатнього захисту енергетики.