"Критично важливо". У G7 закликали швидко знайти компетентних експертів у наглядову раду "Укренерго"

Кадрові зміни в "Укренерго" відбулися на початку вересня
Фото: НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo / Facebook

Україна має знайти компетентних і професійних членів наглядової ради національної компанії "Укренерго". Про це 9 вересня заявили представники "Великої сімки" в соцмережі Х.

"У зв'язку зі звільненням голови правління "Укренерго" й відставкою двох членів наглядової ради посли G7 підкреслюють важливість швидкої організації процедури за стандартами ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку. – "ГОРДОН") для визначення компетентних і професійних незалежних експертів до наглядової ради", – ідеться у твіті.

Представники "Великої сімки" підкреслили, що "це критично важливо для енергетичної безпеки України й довіри міжнародних партнерів".

Контекст:

2 вересня наглядова рада "Укренерго" відправила у відставку голову правління "Укренерго" Володимира Кудрицького.

Кудрицький повідомив, що замість нього в.о. голови правління призначено Олексія Брехта. Він є членом правління компанії, який відповідає за експлуатацію, відновлення та розвиток високовольтної інфраструктури.

3 вересня голова наглядової ради "Укренерго" Даніель Доббені й незалежний член наглядової ради компанії Педер Андреасен назвали звільнення Кудрицького політично мотивованим і повідомили про дострокове припинення повноважень як членів наглядової ради.

ЗМІ повідомляли, що на засіданні ставки верховного головнокомандувача 30 серпня ухвалили рішення, що Кудрицький має звільнити посаду голови "Укренерго", але він нібито відмовився писати заяву про звільнення за власним бажанням.

Як зазначило видання "Forbes Україна", причина рішення ставки – незавершені захисні конструкції навколо підстанцій "Укренерго", що призвело до перебоїв із постачанням електроенергії після російського масованого обстрілу 26 серпня.