КС оприлюднив рішення про неконституційність указу щодо призначення Ситника директором НАБУ

У КСУ вважають, що призначення Ситника було неконституційним
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

Конституційний Суд України визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України 2015 року.

Велика палата Конституційного Суду України 28 серпня ухвалила рішення у справі про призначення директором Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника. КС визнав це призначення неконституційним, повідомила пресслужба суду.

"Цим рішенням Конституційний Суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) указ президента України "Про призначення А. Ситника директором Національного антикорупційного бюро України", – ідеться в повідомленні.

У рішенні зазначено, що в Конституції чітко визначено перелік посад, на які призначає президент (серед них директора НАБУ немає). Тому суд дійшов висновку, що, видавши указ про призначення Ситника, п'ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої конституційні повноваження.

У КС зазначили, що предметом розгляду в цій справі було питання забезпечення розділення влади та її функціонування в межах наявної форми державного правління. Водночас у суді наголосили, що це рішення не поширюється на правовідносини, які виникли внаслідок виконання Ситником посадових обов'язків.

Національне антикорупційне бюро України створили 2015 року. Від моменту заснування його очолює юрист Артем Ситник. Згідно із законодавством, завдання НАБУ – протидія корупційним правопорушенням, вчиненим вищими посадовцями.

У травні 2020 року до КС надійшло подання від 51 народного депутата. У ньому йдеться, що Порошенко, призначаючи директора НАБУ, вийшов за межі своїх конституційних повноважень. Зокрема, у переліку повноважень президента, перерахованих у Конституції України, призначення директора НАБУ не вказано (хоча в законі про НАБУ йдеться, що директора бюро призначає глава держави).