КСУ відклав розгляд подання про ринок землі через неявку представника президента

Дати наступного засідання КСУ щодо розгляду закону про ринок землі поки не визначили
Фото: Конституційний Суд України - офіційна сторінка / Facebook

Представник президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський надіслав клопотання з проханням відкласти засідання з розгляду об'єднаного подання 48 і 53 народних депутатів щодо відповідності Конституції закону про ринок землі, суд задовольнив його прохання.

Конституційний Суд України від 29 вересня відклав засідання з розгляду об'єднаного подання 48 і 53 народних депутатів щодо відповідності Конституції закону про ринок землі, повідомляє Суспільне.

Представник президента у КСУ Федір Веніславський не з'явився в суд і надіслав клопотання з проханням відкласти засідання, оскільки він не може на ньому бути, суддя задовольнив клопотання.

Дати наступного засідання поки невідомо.

З 2002 року в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

У ніч на 31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт закону №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".

Відповідно до закону, ринок землі в Україні має запрацювати з 1 липня 2021 року. До 2023 року землю зможуть купувати тільки громадяни України, але не більше ніж 100 га землі в одні руки, з 2023 року землю дозволять купувати юридичним особам – резидентам України (не більше ніж 10 тис. га в одні руки). Чи продавати землю іноземцям, українці вирішать на референдумі.

За законопроєкт у другому читанні віддали свої голоси 259 народних депутатів за мінімально необхідних 226. "За" проголосувало 206 депутатів із фракції "Слуга народу", 23 – з "Європейської солідарності", 13 – з "Голосу", 12 – з групи "Довіра", а також п'ятеро позафракційних. Не голосували "Батьківщина", "Опозиційна платформа – За життя" і група "За майбутнє".

28 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про відкриття ринку землі.

4 травня у КСУ надійшло подання 48 нардепів із проханням перевірити конституційність закону. 14 травня аналогічне подання внесли 53 нардепи. Суд об'єднав їх в одне провадження.