Кулеба: 2021-й буде роком закордонних українців

Кулеба: Тема протидії російській агресії на всіх фронтах
Фото: EPA
Пріоритетною в роботі Міністерства закордонних справ України 2021 року буде тема протидії російській агресії і запуск Кримської платформи, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

2021 року Міністерство закордонних справ приділятиме увагу ефективності відносин з українцями, які живуть за кордоном. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 16 грудня під час дискусії, організованої Центром "Нова Європа", пише "Інтерфакс-Україна".

"Це буде рік закордонних українців. Ми дуже серйозно працюватимемо над підвищенням ефективності взаємовідносин із закордонними українцями", – сказав міністр.

Пріоритетною в роботі МЗС буде також тема протидії російській агресії і запуск Кримської платформи.

"Тема протидії російській агресії – на всіх фронтах. Це буде рік запуску Кримської платформи, це буде новий елемент у всій архітектурі протидії російській агресії", – заявив глава МЗС.

Він також окреслив основні напрями зовнішньої політики, якими займатиметься міністерство наступного року.

"Продовжуватимемо рухатися азійським треком. Займатимемося Африкою більш предметно, ми багато аналітики провели цього року щодо Африки, і тепер ця аналітика має перетворитися на політику. І дуже віримо, що в нас відбудуться важливі прориви у двосторонніх відносинах із низкою країн, із країною Латинської Америки, з однією азійською країною. Активно над цим працюватимемо", – заявив Кулеба.

2019-го Європейський союз видав приблизно 3 млн посвідок на проживання для громадян країн, що не входять у ЄС. Серед тих, кому надали право на проживання в Євросоюзі,  – 757 тис. громадян України, про це повідомив Євростат.

Упродовж 10 місяців 2020 року за кордон на постійне місце проживання виїхало 3259 громадян України, а 1235 громадян повернулися в Україну для постійного проживання, повідомляла Держприкордонслужба.