Кулеба оголосив про початок системної співпраці України з Африканським союзом

Кулеба в межах турне країнами Африки відвідав Ефіопію
Фото: mfa.gov.ua
Україна розпочинає системну співпрацю з Африканським союзом. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 24 травня, повідомляє пресслужба МЗС.

Кулеба під час візиту до Ефіопії провів зустрічі з головою Африканського союзу, президентом Союзу Коморських островів Азалі Ассумані та головою комісії Африканського союзу Муссою Факі Махаматом, ідеться у релізі. У МЗС звертають увагу, що зустрічі відбулися напередодні Дня Африки, який святкують 25 травня.

Як ідеться в релізі, Кулеба розповів співрозмовникам про курс України на активізацію відносин із країнами Африки, який, як очікують, "дозволить створити нові взаємовигідні можливості для наших держав, бізнесу та громадян".

"Міністр підкреслив, що Україна вже суттєво активізувала взаємодію з країнами Африки в міжнародних організаціях, нарощує співпрацю у сфері продовольчої безпеки, активно ділиться досвідом української воєнної дипломатії та протидії інформаційним загрозам. [...] Сторони домовилися перевести на системну основу контакти та консультації на всіх рівнях між урядом України та комісією Африканського союзу", – ідеться у релізі.

Кулеба зазначив, що мета його візиту до штаб-квартири Африканського союзу – по-новому відкрити Україну для Африки, а Африку – для України.

"Ми прагнемо зробити наш діалог більш системним та регулярним, аби Україна та країни Африки ще краще розуміли одна одну", – наголосив він.

Глава МЗС звернув увагу співрозмовників, що російська агресія проти України позначається і на країнах Африки. За його словами, ідеться про підвищення цін на харчові продукти, активізацію діяльності приватної військової компанії "Вагнер" та падіння соціально-економічних показників.

"Війна Росії проти України відчувається по всьому світу, зокрема, на Африканському континенті. Критично важливо об'єднати зусилля, аби покласти край російській агресії на основі принципів Статуту ООН та української формули миру", – додав Кулеба.

Він закликав Африканський союз вимагати від Росії, щоб вона перестала перешкоджати роботі "зернового коридору" в Чорному морі та припинила блокаду українських портів.

"Росія не має використовувати продовольство як зброю. Безперешкодний експорт українських зернових допомагатиме африканським країнам отримувати сільськогосподарську продукцію, якої вони потребують. Закликаємо Африканський союз чітко заявити Росії про неприйнятність її деструктивної політики", – сказав він.

За інформацією МЗС, у межах гуманітарної програми Grain from Ukraine протягом грудня 2022 року – березня 2023-го український уряд спрямував шість суден зі 170 тис. тонн пшениці до Сомалі, Кенії, Ефіопії та Ємену, найближчим часом планують доправлення суден з агропродукцією і в інші країни.

Контекст:

20 червня 2022 року Зеленський заявив, що розпочав нову політику України щодо Африки. "Саме в час моєї каденції затверджена перша стратегія розвитку відносин України з державами Африки. Буде активізований діалог з усіма країнами континенту", – сказав він.

12 липня президент призначив спеціального представника України щодо Близького Сходу та Африки. Посаду обійняв дипломат Максим Субх.

Україна зацікавлена у розвитку відносин з африканськими країнами і хоче організувати саміт Україна  Африка, заявив Зеленський наприкінці жовтня.

У січні 2023 року МЗС України заявило про "перезавантаження" відносин з Африкою. У міністерстві повідомили, що за рік відбулося 18 розмов Зеленського з африканськими лідерами, дев'ять із яких – уперше в історії двосторонніх відносин.

Кулеба 22 травня вирушив у турне країнами Африки. Першою державою, яку він відвідав у межах поїздки, стало Марокко.